felzárkóztatás

2020.03.03. 06:35

Az inaktívak képzésével csökkenthető a munkaerőhiány

Bodó Sándor államtitkár szerint egyre nehezebb mobilizálni az inaktívakat, ezért egyénekre, kis közösségekre, célcsoportokra alakítják a képzési programokat.

A foglalkoztatás további bővítésére képzésekre van szükség az inaktívak körében – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Felidézte, a legutóbbi adatok szerint 3,4 százalékos a munkanélküliségi ráta Magyarországon, és mint mondta, a teljes foglalkoztatottság közelében egyre nehezebb mobilizálni az inaktívakat.

A foglalkoztatási programok ezért egyénekre, kis közösségekre, célcsoportokra összpontosítanak, ezek hozhatnak még növekedést a munkaerőpiacon – emelte ki, hozzátéve, hogy az inaktívak többsége nem zárkózik el a képzéstől.

Az államtitkár komoly akadálynak nevezte a korszerű ismeretek hiányát; mint fogalmazott, az új anyagokra, technológiákra, az egyes szakmákban bekövetkezett változásokra fel kell készíteni a résztvevőket.

Bodó Sándor kitért arra, hogy alapvetően a minőségi munkaerő iránt van nagyobb igény, sok vállalat felkészült munkaerőt szeretne találni. Ugyanakkor egyre többen vállalják, hogy belső képzést indítanak a cég számára szükséges munkaerő betanítására – jelezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!