hatékonyság

2020.01.16. 12:46

Új államkötvényt bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ

A 3 százalékos fix kamatozású 20 éves benchmark államkötvényre az első aukción a felkínált mennyiség kétszeresére volt kereslet.

A 2041/A elnevezésű kötvényből 15 milliárd forintot hirdetett meg értékesítésre az ÁKK. Az elsődleges forgalmazók 31,79 milliárd forint értékű ajánlatából a meghirdetett mennyiségnél 2 milliárd forinttal többet, 17 milliárd forint összegben adott el kötvényeket az ÁKK.

Az aukción kialakult átlaghozam 3,01 százalék lett. A 20 éves kötvény referencia állampapír szerepét a második aukciót követően tölti be.

Az ÁKK 2020. január 1-jével bevezetett egy új hosszú államkötvény indexet HMAX néven, amely a 3 évnél hosszabb futamidejű államkötvényeket tartalmazza, így február elejétől a 20 éves államkötvényt is. Ez az ÁKK várakozásai szerint növeli az indexkövető befektetők (például nyugdíjpénztárak) által támasztott hosszú futamidejű állampapírok iránti keresletet.

Az adósságkezelő stratégiai céljaival összhangban a 20 éves kötvény hozzájárul a hosszú futamidejű intézményi befektetések még hatékonyabb kezeléséhez, valamint az adósság-portfólió átlagos hátralévő futamidejének hosszításában is nagy szerepet játszhat – írták a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!