2012 és 2019 között

2020.01.25. 13:10

Két és félszeresére nőtt a magyarországi termelői piacok száma

A kormány támogatásainak köszönhetően 117 helyett ma már 298 piac működik.

Nagykõrös, 2020. január 25. Zöldségek közül válogat egy vásárló 2020. január 25-én a nagykõrösi piaccsarnokban, ahol Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a kormány támogatásainak köszönhetõen a helyi termelõi piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-rõl 298-ra emelkedett. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Nagy István agrárminiszter Nagykőrösön, sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány még 2012-ben határozta meg jogszabályi keretekkel a termelői piac fogalmát. „Erre azért volt szükség, hogy a vidék saját erőforrásaira támaszkodva erősítse önállóságát, növekedjen a munkaerő- és népességmegtartó ereje” – fejtette ki.

Hozzátette:

a vidékfejlesztési programban 279 pályázónak több mint hatmilliárd forint forrást biztosított a kormányzat helyi termelői piacok kialakítására.

„A helyben történő értékesítés hozzájárul a termelői jövedelmezőség növeléséhez és a közösségek megerősítéséhez” – hangsúlyozta.

Nagy István agrárminiszter (j) Czakó Sándor őstermelővel beszélget a nagykőrösi piaccsarnokban
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Az agrárminiszter szólt arról, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a termelői piacok – a kereskedői piacokhoz képest – könnyített feltételek mellett üzemeltethetők, de

csak kistermelők értékesíthetik ott a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket.

Nagy István kitért arra, hogy Nagykőrös a termelői piacok fejlesztését érintő pályázatból ötvenmillió forint támogatásban részesült, emellett hatszázmillió forint kormányzati támogatást kapott a piaccsarnok újjáépítésére, a terület környezetrendezésére és a hozzá kapcsolódó útépítésekre.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy

a termelői piacokat azért hívták életre 2012-ben, mert szeretett volna a kormány lehetőséget biztosítani a helyi kistermelőknek, hogy a saját termékeiket tudják árusítani.

Hozzátette: mivel legfeljebb negyven kilométeres távolságból érkezhetnek csak az áruk a termelői piacokra, kisebb a szállításból fakadó környezeti terhelés is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!