máv

2020.01.03. 15:45

Bejött az ellenőröknek a testkamera

Egyre több jegyvizsgáló használja önkéntes alapon a testkamerákat a támadások megelőzése, valamint a bekövetkezett bántalmazások hatásainak csökkentése érdekében, legtöbben a miskolci, a debreceni és a dombóvári térségben. Azokon a vonatokon, amelyeken alkalmazzák őket, az elmúlt hónapokban nem történt atrocitás – közölte a MÁV pénteken.

Budapest, 2019. augusztus 30. Czine László vezetõ jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztetõ kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án. A vasúti menetjegyellenõröket ért támadások miatt szeptember 1-jétõl 103 új testkamerát kapnak országszerte a MÁV-START Zrt. jegykezelõi. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Azt írták, hogy a MÁV-Start várhatóan

az év első felétől folytatja a testkamerák beszerzését.

Ennek során az előzőhöz hasonló mértékű fejlesztést akar megvalósítani a munkatársak javaslatai alapján.

Az eszközök bevezetése óta egyre több jegyvizsgáló használja azokat.

Az ellenőrök elmondása alapján a tapasztalatok pozitívak

- emelték ki a közleményben.

A vagyonvédelmi rendszerekre alapvetően érvényes, hogy már látható alkalmazásuk is visszatartó hatású. Ez a testkamerák esetében sincs másként – írták.

Az eszközök láttán az utazók jobban együttműködtek, nőtt a jegyvásárlási hajlandóság.

Többször is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel közlekedő ember a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát.

Jegyvizsgálót 2018-ban 123-szor, tavaly 70 esetben ért inzultus, amiből 48 ügy tettlegességig fajult (ütés, lökés, karmolás, rúgás), ebből kettő pedig 8 napon túli sérüléssel járt.

Borítókép: Czine László vezető jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztető kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!