Új hiteltermék

2019.09.26. 15:19

A Takarék csoport teljes országos hálózatára kiterjeszti önálló agrárüzletágát

A takarékok 28 ezer, az agráriumban érdekelt ügyfél számláit vezetik, 18 ezer hitelszerződést kezelnek és több mint 10 ezer gazdát finanszíroznak.

Az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálására új termékeket és új kiszolgálási modellt is bevezetnek, hogy minél jobban segítsék a hazai agrárium bővülését és versenyképességét – mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szakmai napján, csütörtökön Budapesten.

Jelezte: a Takarék csoport az ügyfelek számát és a kihelyezett hitelállományt tekintve is a három legnagyobb szereplő között található az agárfinanszírozási piacon, több területen pedig piacvezető.

A takarékok 28 ezer, az agráriumban érdekelt ügyfél számláit vezetik, 18 ezer hitelszerződést kezelnek és több mint 10 ezer gazdát finanszíroznak, egyúttal piacvezetők az Agrár Széchenyi Kártya közvetítésében.

Háromból két ügyfél a Takarék csoportnál veszi igénybe az államilag támogatott hitelkonstrukciót.

Vida József elmondta: az élelmiszergazdaság hitelállománya dinamikusan nő, már meghaladja az 1200 milliárd forintot. A bankcsoport agrárállományának növekedése az elmúlt két évben meghaladta a piaci átlagot, így hitelállományuk már több mint 180 milliárd forintot tesz ki, piaci részesedésük 22,3 százalékot ér el, ezt 2023-ra 25 százalékra szeretnének növelni.

A Takarékbank elnök-vezérigazgatója kifejtette:

a dinamikus bővüléshez az is hozzájárul, hogy a pénzintézeti csoport aktívan részt vesz a Vidékfejlesztési program beruházásainak finanszírozásában; eddig több mint ezer beruházás megvalósulásához járultak hozzá, és csaknem 45 milliárd forint értekben kötöttek finanszírozási szerződést.

Kiemelte, hogy az új üzletág projektje öt városban indult el májusban, amelyet a takarékok október végi egyesülését követően az egész országra kiterjesztenek. Hét, történelmileg és földrajzilag összetartozó térségből alakították ki a régiókat, amelyekben 58 agrárcentrum nyílik meg, 200 ügyintézővel.

Hollósi Dávid, a bank agrárüzletágának vezetője rámutatott: a hálózat a teljes agrárügyfélkör kiszolgálását üzemmérettől függetlenül ellátja, de emellett minden, a 200 hektár üzemméretet elérő vagy meghaladó szántóföldi termelőhöz és az állattenyésztő, kertész, szőlész-borász vagy élelmiszerfeldolgozó ügyfélhez agrárügyfél-kapcsolati menedzsert delegálnak, akik a telephelyükön szolgálják ki a partnereket.

Új hitelterméket vezetnek be a termőföld-vásárláshoz, a forgóeszköz-szükségletet az Agrár Széchenyi Kártya program, a normatív támogatások előfinanszírozása biztosítja, a beruházásokat tekintve a telephelyfejlesztés, géplízing és a termőföld-hitelezés lesz a legfontosabb szolgáltatás.

A Takarék Csoport csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérlegfőösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján Magyarország ötödik legnagyobb bankcsoportja.

A Takarék Csoport jelenlegi tagjai a Takarékbank Zrt., 11 regionális központú takarékszövetkezet, az integrációs üzleti irányító szervezet – korábbi nevén: központi bank – az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. A csoport tagjaként működik a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt., valamint faktorálással, lízinggel, informatikával, alapkezeléssel és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok. A Takarék Csoport 2019-2023-ra elfogadott üzleti stratégiája alapján 2019. október végével a 11 takarékszövetkezet, a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a jelenleg még regionálisan működő Takarékbank Zrt. az új kereskedelmi bankban egyesül. Ezzel az idei év végére a Takarékbank Zrt. mérlegfőösszege várhatóan több mint 2300 milliárd forintra nő, ügyfeleinek száma meghaladja az 1,1 milliót, és 750 fiókjával a legnagyobb országos fiókhálózatot üzemelteti majd a hazai pénzintézetek között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!