nagy az érdeklődés

2019.06.06. 10:10

Hozamcsata dúl az állampapírpiacon

Az inflációtól függ, melyik adósságpapír lesz az igazi sztár a lakossági befektetők körében. Ha megszalad a pénzromlás üteme, akkor az inflációkövető termékeknek nincs igazi alternatívájuk.

Jelentős érdeklődés mellett indult a héten a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) ötéves futamidejű, sávosan emelkedő kamatozású államkötvény jegyzése, a meghirdetett 100 milliárd forintos keret 20 százaléka már az első napon elkelt – írja a Világgazdaság.

A jegyzési időszak holnap zárul, aki csak a futamidő végén válik meg a befektetésétől, éves szinten 4,94 százalékos hozamhoz juthat.

A MÁP+ az első fél évben évi 3,5 százalékos, a következő hat hónapban évi 4 százalékos kamatot termel, vagyis az egyéves hozama kicsivel több, mint 3,75 százalék. Ez jóval vonzóbb az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) fix 3 százalékos kamatánál, így nem is csoda, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbbi aukcióján a meghirdetett 46,5 milliárd forintos kínálatra csak 39,3 milliárd forintos vételi ajánlat érkezett. A Világgazdaság kérdésére az ÁKK azt válaszolta, korai kommentálni az 1MÁP kivezetéséről vagy a kamatának emeléséről szóló találgatásokat.

Hosszú távon a MÁP+ igazi versenytársa az 1,4 és 1,7 százalékos kamatprémiummal forgó, három- és ötéves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Ezek aktuális kamata a 2,8 százalékos tavalyi infláció miatt 4,2 és 4,5 százalék (mindkettő alacsonyabb a MÁP+ évi 4,94 százalékos hozamánál). A két papír versengését az infláció alakulása döntheti el, magasabb fogyasztói árindex esetén a változó kamatozású PMÁP lehet vonzóbb. A májusi inflációs adatokat holnap teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal: az éves pénzromlás mértékét 3,9 százalékra várja a piac.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!