fejlődés

2019.04.19. 07:30

Mérföldkőhöz érkezett a hazai biogazdálkodás

Háromszorosára, 36 milliárd forintra emelték a magyar ökológiai gazdálkodás pályázat keretösszegét.

Forrás: Shutterstock

Az agrártárca egyik legutóbbi döntésével az ökológiai gazdálkodás pályázat keretösszegét háromszorosára, 36 milliárd forintra emelték, egyúttal további lépéseket szorgalmaztak a bioágazat fejlesztése érdekében – mondta Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a biogazdálkodásban érintett szervezetek közös sajtótájékoztatóján, csütörtökön Budapesten.

Drexler Dóra jelezte: ezzel mérföldkőhöz érkezett a hazai biogazdálkodás, az idei pályázat eredményeként összesen 96 000 hektár terület részesül támogatásban, amelyből 88 700 hektár az új, ökológiai művelésbe vont terület.

Elmondta, hogy miután a Vidékfejlesztési program keretében 2018-ban újra meghirdetett pályázatra háromszoros volt a gazdálkodói igény az eredetileg megadott keretösszeghez képest, az agrártárca április 4-i bejelentése szerint 12 milliárd helyett 36 milliárd forint jut az ökológiai gazdálkodás további támogatására.

Európa jelentős része az úgynevezett zöldebb agrárium felé halad, emellett a globális adatok ia azt mutatják, hogy az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat. Az Európai Unió teljes ökológiai piaca 2017-ben 34,3 milliárd euró volt, így amelyik ország időben felismeri az ebben rejlő agrárgazdasági potenciált, komoly versenyelőnyre tehet szert – fejtette ki Drexler Dóra.

Kiemelte: 2017-ben Magyarországon mintegy 200 ezer hektár számított ökológiai művelésű területnek, a pályázati keret megnövelésével az ilyen területek 300 ezer hektárra nőhetnek, 2020 végére nagyságuk 350 ezer hektárt érhet el.

Hozzátette, hogy Magyarország az ökológiai művelésű területek nagysága szerint csak az ötödik helyen áll a régiós rangsorban, az ökoterületek aránya és a biotermelők száma alapján azonban már dobogós helyen vagyunk, az elmúlt évtizedben pedig 62,6 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az ökogazdálkodásba bevont ültetvények és szántók aránya örvendetesen emelkedik, a legnagyobb mértékben azonban az állatoknak legelőül is szolgáló gyepterületek nőhetnek – fűzte hozzá Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Mészáros Dóra, a Hungária Öko Garancia Kft. júniusban hivatalba lépő ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az ökogazdálkodást támogató program segíti a kitűzött célok, azaz a biodiverzitás és talajtermékenység megőrzését, fenntarthatóságát, a vidéki munkahelyteremtést, ugyanakkor fontos, hogy a támogatott területekről származó alapanyagokat élelmiszerré kell feldolgozni és forgalomba hozni, ez a lakosság egészséges élelmiszerekkel történő ellátását is segíti.

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke kiemelte: az ökológiai gazdálkodás az egyetlen fenntartható mezőgazdálkodási mód, amelyet a gazda szempontjából is fenntarthatóvá kell tenni, ehhez pedig nélkülözhetetlen a kiszámítható állami támogatás.

Büki József biogazdálkodó az ökológiai növénytermesztés támogatása mellett az ennek részben helyi felvevő piacát is jelentő ökológiai állattenyésztés és tejtermelés, és a terményraktározás fejlesztését szorgalmazta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!