Okosan gazdálkodnánk

2019.01.04. 06:47

Sokan fogadkoznak spórolással kapcsolatban

Az újévi fogadalmak jelentős része is a takarékosságról szól: a leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos.

A Budapest Bank megbízásából készített kutatás is azt tükrözi, hogy egyre többen egyre többet szeretnének megtakarítani a 2019-es esztendőben. A felmérés eredményeit összegző Profit7.hu cikke szerint az újévi fogadalmat tenni tervezők 34 százaléka többet szeretne sportolni, 32 százalékuk több pénzt tenne félre valamilyen célra (tavaly ez a szám 22 százalék volt), 31 százalékuk pedig általánosságban jobban szeretne spórolni.

Mint írják, a 2019-es újévi fogadalmat tevők harmada tervezi, hogy többet fog megtakarítani.

Közülük 48 százalék általános tartalékot szeretne képezni váratlan helyzetekre, 38 százalék utazna, és 37 százalék ingatlant vásárolna vagy újítana fel.

A cikk ismerteti: az újévi ígéretet felsorolók 75 százaléka úgy véli, valószínűleg betartja majd, amit megfogadott, 24 százalék kifejezetten biztos benne. Csak a pénzügyi fogadalmakat tekintve húsz százalék biztos benne, hogy betartja az ígéretét. A legbiztosabbak magukban a dohányzásról való leszokást tervezők: harminc százalék szerint neki biztosan menni fog, ami nagyon erőteljes elhatározásra utal.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek 45 százaléka négy vagy több fogadalmat is tervez tenni.

A mennyiség azonban csökkentheti a sikeresség valószínűségét; 37 százalék vallja, hogy van olyan fogalma, amelynek teljesítésében nem bízik.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!