Mi az, hogy Trezorbank?

2018.11.19. 12:20

Jogosulatlan széfszolgáltatót tiltott el az MNB

A cég egyik alkalmazottját ráadásul a piacfelügyeleti eljárás akadályozásáért is megbírságolták.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély nélküli széfszolgáltatás miatt 6 millió forintra bírságolta az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt.-t és megtiltotta a társaságnak, hogy engedély nélkül pénzügyi tevékenységet végezzen, a cég egyik alkalmazottját pedig a piacfelügyeleti eljárás akadályozásáért a jegybank 200 ezer forint eljárási bírsággal sújtotta – közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.

A jegybank megállapította, hogy az ABB-Allrisk üzletszerűen, több éven át az általa őriztetett üzlethelyiségben – írásban kötött megállapodások alapján, díjfizetés fejében – széfeket bocsátott ügyfelei rendelkezésére.

A trezorok bérlői vagyontárgyaikat maguk helyezhették el és vehették ki azokból. Az ABB-Allrisk szolgáltatását az ügyfelek számára megtévesztő módon, „Trezorbank” márkanévvel hirdette rádiókban, így a társasággal bármely személy üzleti kapcsolatba kerülhetett.

A bírság meghatározásánál a jegybank súlyosító körülményként értékelte, hogy az ABB-Allrisk magatartásával akadályozta az MNB vizsgálatának lefolytatását, a jogsértő tevékenységét huzamosabb ideig végezte és azt – megtévesztő márkanevet használva – széles körben hirdette.

A jegybank az ügyben feljelentést tett az illetékes nyomozó hatóságnál, illetve törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett a cégbíróságon.

A közlemény szerint az ügyfelek érdekében az MNB már a piacfelügyeleti eljárás során ideiglenesen megtiltotta, hogy az ABB-Allrisk a jegybank engedélyéhez, illetve bejelentéséhez kötött tevékenységet folytasson, egyúttal

a jegybank a honlapján figyelmeztette az ügyfeleket, hogy az ABB-Allrisk nem rendelkezik pénzügyi szolgáltatás nyújtására jogosító engedéllyel, bejelentéssel.

Felidézték, a jegybank az elmúlt egy évben mintegy 200 millió forint bírságot szabott ki három társaságra (többek között a fővárosi Széfbank Kft.-re és a Hársfa Gold Szolgáltató Kft.-re) jogosulatlan széfszolgáltatási tevékenység miatt.

Az ilyen jellegű jogosulatlan tevékenységnél azért sérülhet (akár súlyos mértékben) az ügyfelek érdeke, mert az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatóknál hiányozhatnak a tevékenységhez szükséges megfelelő személyi, tárgyi, informatikai, tőke és likviditási feltételek, illetve azok megléte nem ellenőrizhető.

A jogosulatlan széfszolgáltatási tevékenység kiszűrése miatt az MNB továbbra is szoros figyelemmel kíséri a magyarországi pénzügyi piacot, és jelenleg is több piacfelügyeleti eljárást folytat ugyanezen jogsértés gyanúja miatt – olvasható a jegybank közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!