XXXI. Bábolnai Gazdanapok

2018.09.05. 14:13

Rekordot döntött 2017-ben a mezőgazdaság exportértékesítése

A kiállításon minden mezőgazdasághoz köthető terméket és szolgáltatást bemutatnak, valamint jelen lesznek az oktatáshoz, kutatáshoz, finanszírozáshoz köthető intézmények.

Újabb rekordot döntött tavaly a mezőgazdaság exportértékesítése, 9 milliárd eurót tett ki, így 2010 óta több mint 60 százalékkal nőtt – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán a 31. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megnyitóján.

Feldman Zsolt hozzátette, a gazdák bizakodását jelzi, hogy tavaly több mint 300 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, jóval többet, mint a korábbi években. Az idei év első fél évében a beruházások értéke meghaladta a 156 milliárd forintot, ebből közel 84 milliárdot fordítottak új gépek beszerzésére.

A politikus kijelentette, az agrárpolitika célja a versenyképesség növelése. Úgy vélte, még jelentős fejlődési lehetőség áll a magyar mezőgazdaság előtt, mert bár 2010 óta egy hektárra vetítve ugyan 48 százalékkal nőtt a bruttó hozzáadott érték, ez azonban csak a fele a nyugat-európainak.

Feldman Zsolt elmondta, az elmúlt hét évben másfélszeresére nőtt a magyar mezőgazdaság egy munkaerőegységre vetített hozzáadott értéke. Ez a növekedés az ötödik legnagyobb az Európai Unióban, viszont abszolút értékben eredményeink a legfejlettebb uniós mezőgazdaságok által produkált értékek negyedét érik el.

Emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencében meglévő időjárási kitettség csökkentésére Magyarországon működik Európa legfejlettebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszere.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte: Európában elsőként építettük ki az ország teljes területét lefedő jégkármentesítő rendszert, ennek is köszönhető, hogy a korábbi évekkel összehasonlítva idén harmadára csökkent a jégkár.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója elmondta, a Bábolnai Gazdanapok Magyarország legnagyobb és legrégebbi szabadtéri mezőgép-kiállítása. A ménesbirtok területén szeptember 5-8. között több, mint 200 kiállító mutatja be termékét és technológiáját, több mint 1000 négyzetméter fedett és húsz ezer négyzetméter szabad területen.

A Bábolnai Gazdanapok elsőként teremtette meg az élő, gyakorlati gépbemutató lehetőségét, ami az elmúlt években mindig a kiállítás sajátossága volt. A szervezők idén a betakarítás gépesítésére helyeznek a korábbinál is nagyobb hangsúlyt.

A kiállításon ezen túl minden egyéb mezőgazdasághoz köthető terméket és szolgáltatást bemutatnak, valamint jelen lesznek az oktatáshoz, kutatáshoz, finanszírozáshoz köthető intézmények. A Gazdanapokon tartják a Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét, ahol a fakitermelés gépesítése és gyakorlati alkalmazása lesz a középpontban.

Idén a kiállítás díszvendége Hollandia. A holland konzulátus szakember-találkozót szervez a kis- és középvállalkozások számára, ezzel is segítve a két ország gazdasági kapcsolatait. A megnyitón köszöntőt mondott René Enrico van Hell a Holland Királyság magyarországi nagykövete.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében a 31. Bábolnai Gazdanapokon megrendezik a SMARTFARM – Precíziós Növénytermesztési Konferenciát, kiállítást és bemutatót. Az előadások a precíziós növényvédelem, tápanyag-gazdálkodás, távérzékelés kihívásaira kidolgozott innovatív megoldásokat ismertetik.

A kétnapos rendezvényen 33 előadás hangzik el és 22 cég kiállítóként is jelen lesz, valamint 16 szántóföldi bemutatón gyakorlatban láthatják az érdeklődők az előadáson elhangzottakat. A szervezők a precíziós eljárásokat alkalmazó cégeknek mintaparcellákon biztosítanak lehetőséget technológiájuk bemutatására.

Borítókép: babolnaigazdanapok.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!