javaslatokat dolgoznak ki

2018.09.04. 14:14

MNB: az emberek állapota a gazdaságra is hatással van

Versenyképességi kérdésnek tekinti az oktatás és az egészségügy helyzetét a Nemzeti Bank.

A jegybank a versenyképességet befolyásoló területek elemzését követően javaslatokat készített és mutatott be – mondta Baksay Gergely, az MNB Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának vezetője.

Az MNB szerint az egészségben leélt életszakasz meghosszabbítása a gazdaságnak és az embereknek ugyanúgy érdeke, ezért

támogatni kell az életkornak megfelelő szűrővizsgálatokat, a munkahelyi és a tömegsportot, támogatásokkal kell ösztönözni a befizetéseket az egészségpénztárakba.

Sürgette emellett az egynapos műtétek kiterjesztését, az otthoni gyógyulást, az állami ösztönzők mellett pedig kiemelte az egyéni felelősség szerepét az egészség megőrzésében.

Baksay Gergely megjegyezte, hogy Magyarországon kétszer annyi munkanap marad ki betegség miatt, mint Ausztriában, az egészségben leélt életszakasz pedig nem csak a nyugati államok, hanem Csehország vagy Lengyelország átlagához képest is rövidebb.

A jegybank folytatja a versenyképességi észrevételek kidolgozását, javaslatait pedig eljuttatja a döntéshozókhoz – mondta az MNB-igazgatóság vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!