Közép-Európa legnagyobbja

2018.09.28. 14:32

Elsőként vezették be a robotikát a hazai koporsógyártásban

A nyíradonyi székhelyű Karsol Kft. az elsők között tette meg a lépést az Ipar 4.0 bevezetésére a koporsógyártásban, ami ugrásszerű fejlődést eredményezhet, és a cég bekerülhet Európa legnagyobb és legmodernebb koporsógyártó cégei közé – közölték a legújabb fejlesztéseiket bemutató rendezvényen pénteken a helyszínen.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Phovoir

Balogh Károly ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint 960 millió forintos beruházással – amelynek 50 százalékát európai uniós és hazai pályázati forrásból fedezték -, összesen 1800 négyzetméter csarnokot építettek fel, illetve automata gépsorokat, többek között festőrobotokat is munkába állítottak. További 700 millió forintból – amelynek fele ugyancsak pályázati forrás – további gépeket, rönkhasítókat, hengerlőket, szárítóvezérlőt szereznek be még az idén – tette hozzá a 15 éves, magyar tulajdonban lévő vállalkozás vezetője.

Balogh Károly elmondta:

alapításuk óta Közép-Európa legnagyobb koporsógyártó cégévé nőtték ki magukat: naponta 160 koporsót gyártanak a nyíradonyi üzemükben, évente összesen 38 ezret állítanak elő, 70 százalékban exportra.

Évente 13 ezer köbméter fát, főként nyárfát és tölgyet dolgoznak fel, de már nőnek a saját telepítésű császárfák is, amelyek nyolc év alatt terebélyesednek öt emelet magasságúvá, s válhatnak a jövő hazai koporsógyártásának fontos alapanyagává – ismertette a szakember.

Elmondta azt is, hogy a jelenlegi 1,7 milliárdos árbevételük a mostani beruházások eredményeként 2020-ra meghaladhatja a 2 milliárd forintot.

Tasó László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kulcsfontosságúnak nevezte a mintegy 120 dolgozót foglalkoztató cég jelenlétét Nyíradonyban. A politikus elismerően szólt arról, hogy a 4.0 robotika bevezetése nem járt létszámcsökkentéssel, miután a fejlesztés eredményeként kétműszakos termelést vezettek be a nyíradonyi üzemben.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!