A teljes foglalkoztatottság felé

2018.08.17. 12:08

Vannak még tartalékok a munkaerőpiacon

A foglalkoztatottak száma már rekordot döntött, és közelít a 4,5 millióhoz Magyarországon, ám vannak még rétegek, amelyek potenciális munkaerő-tartalékot jelentenek.

Gödöllő, 2017. március 13. Egy szakember dolgozik a GlaxoSmithKline gödöllői gyárának raktárában 2017. március 13-án. A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége újabb jelentős, mintegy 18 milliárd forintos beruházást hajt végre Gödöllőn, amelynek köszönhetően 104 új munkahely jön majd létre. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Takarékbank elemzője, Horváth András a Világgazdaságnak azt mondta:

A foglalkoztatás markáns bővülése egyrészt a gazdaság erősödésének, másrészt a munkaerőhiánynak a következménye, valamint több olyan intézkedésnek – mint például az EKÁER vagy az online pénztárgép bevezetése –, amely kifehéríti a feketemunkát.

Szerinte a foglalkoztatási ráta 4-5 százalékkal javulhat a következő években, mintegy 300 ezer új munkahely jöhet létre, és ezzel elérhető lenne a teljes foglalkoztatottság az országban.

Az egyik potenciális bázis a nők: az édesanyák, a háztartásbeliek és a nyugdíjasok is. Utalt arra, hogy egyre több bölcsődét, óvodát építenek, de ez még mindig nem elég. Emellett a cégeknek át kellene gondolniuk a munkaszervezési folyamataikat, és el kellene terjeszteniük az atipikus foglalkoztatási formákat, az otthoni munkavégzést vagy a részmunkaidőt. Hollandiában a nők többsége részmunkaidőben dolgozik, Skandináviában pedig a gyermekük születése után 6-12 hónappal már visszatérnek a munkahelyükre az édesanyák.

A nyugdíjasoknak kedvező lehetőséget teremtenek a közérdekű szövetkezetek, és jövő januártól az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni.

Horváth András szerint megfelelő képzéssel a mintegy 150 ezer közfoglalkoztatott egy része is integrálható az elsődleges munkaerőpiacra.

A romák foglalkoztatottsági mutatóin is lehetne javítani, ám nyomást kellene gyakorolni, hogy mindenki tanuljon meg írni-olvasni, azaz vegyen részt az alapfokú oktatásban. Ha egy család ennek nem tesz eleget, az ne kapjon szociális ellátást – a szakember megfontolandónak tartaná ennek bevezetését.

A Takarékbank elemzője felhívta a figyelmet arra a KSH-adatra is, amely szerint a 165 ezer munkanélküli mellett csaknem 120 ezren vannak olyanok, akik két héten belül munkába tudnának állni, de mégsem keresnek állást.

Borítókép: Egy szakember dolgozik a GlaxoSmithKline gyógyszeriprai cég gödöllői gyárának raktárában

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!