Vannak feltételek

2018.04.10. 06:45

Kompenzációt kaphatnak a gazdák a téli fagykár miatt

Ha még ezen a héten bejelentik igényüket az agrárkárenyhítési rendszerben.

Néhány napjuk maradt a gazdálkodóknak arra, hogy az agrárkárenyhítési rendszerben, a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületén bejelentsék a téli fagykárokat -írja keddi számában a Magyar Idők.

A jogszabályok szerint akkor kaphatnak kompenzációt a termelők, ha a káresemény után tizenöt napon belül jelzik, mekkora hozamcsökkenést okozott az adott természeti jelenség. A téli fagyok azonban kivételt képeznek, így a káresemény napja nem a kedvezőtlen időjárási jelenség, vagyis amikor a hőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedt, hanem az a nap, amikor a termelő észlelte a kárt.

Mivel a március eleji, télinek nevezett fagy által okozott terméskiesés csak március végén, április elején vált láthatóvá, a bejelentésre április 15-éig van lehetőségük az érintetteknek.

(Tavaszi fagyra ez a könnyítés már nem érvényes, így ha a hőmérséklet mínusz 2 Celsius-fok alá csökken, a termelőknek tizenöt napon belül jelenteniük kell ezt az illetékeseknek.)

Ahhoz, hogy egy gazda kompenzációt kapjon a terméskiesés miatt, más feltételeknek is meg kell felelnie, például az érintett földterületet bérlőként vagy tulajdonosként használnia kell. A kifizetésre pedig csak akkor számíthat, ha 30 százaléknál nagyobb a terméskiesés vagy 15 százaléknál nagyobb a bevételcsökkenés.

Nagyon fontos feltétel, hogy csak az kaphat juttatást, aki az előző év szeptember 15-éig befizette a kárenyhítési hozzájárulást.

A kárenyhítési alapnak hozzávetőleg 75 ezer tagja van, akik tavaly 4,17 milliárd forintot fizettek be, amit az állam ugyanennyivel kiegészített. Így várhatóan az idén is elég pénz lesz az alapban ahhoz, hogy minden termelő kárigényét rendezni lehessen belőle.

A MÁK közölte: a napokban megkezdte az előző évi kárenyhítő hozzájárulások kifizetését, összesen 7,14 milliárd forintot juttatnak el az érintett termelőknek.

A téli fagyok mellett a hirtelen jött márciusi lehűlés is fájó nyomott hagyott a gazdaságokban. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a napokban közölte: a tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonnányi termésre lehet számítani. A meggy, a cseresznye és a szilva korai fajtáinál 10 és 40 százalék közötti rügykárt mértek, a maradék 60-90 százalék még elegendő lehet egy teljes terméshez is – olvasható a napilapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!