Többféle cél

2018.04.20. 14:41

Átalakult az ökoturisztikai pályázat

Átalakult és új nevet kapott a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ökoturisztikai pályázata - jelentette be Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2016. július 5. Túrázók a Szent Ferenc Kórház által indított Út az egészséghez program második, szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomással élõk, valamint cukorbetegek rehabilitációját segítõ tanösvényének átadásán a budapesti Farkaserdõben, a Rex Állatsziget közelében 2016. július 5-én. MTI Fotó: Marjai János

Az év ökoturisztikai létesítménye címet 2018-tól Az év ökoturisztikai élménye váltja fel, ezzel egyben bővült a pályázati célok köre – mondta.

Felidézte, hogy a 2010-ben indult pályázat évről évre egyre több intézményt szólított meg, a nemzeti parkok igazgatóságán túl állami erdőgazdaságok, önkormányzatok, civil szervezetek, magán- és társas vállalkozások is jelentkezhettek. Az induláskor látogatóközpontoknak és tanösvényeknek adtak elismerést, majd különdíjakat is alapítottak – tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint a változások is jelezték az igényt, hogy új kategóriákkal bővüljön az eséllyel jelentkezők köre, ebben a 2030-ig szóló nemzeti turizmusfejlesztési stratégia, valamint a nemzeti tájstratégia szempontjait is figyelembe vették.

Rácz András hangsúlyozta, hogy az ökoturizmust a természet érdekében sok korlátozás érinti, ám az elmúlt évek pályázatai megmutatták, hogy a környezetvédelmi elvek összeegyeztethetők a gazdasági szempontokkal.

Megjegyezte, hogy az FM a nemzeti parkok szakmai felügyeletéért és az állami természetvédelem irányításáért felelős tárcaként az ökoturizmushoz kapcsolódó feladatokat is ellátja. Magyarországon csaknem 700 nyilvántartott ökoturisztikai létesítmény évente több mint 1,6 millió látogatót fogad – tette hozzá.

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív és kulturális turizmusért felelős igazgatója ismertette: Az év turisztikai élménye pályázata öt kategóriából áll. Az együtt élő ökoturisztikai élmény díjat azok kaphatják, akik a helyben élőket és az ott működő vállalkozásokat is bevonják a szolgáltatásaikba.

A családbarát ökoturisztikai élmény díjra a gyermekekre és idősekre is gondoló, vagyis többgenerációs szórakozást biztosító pályázók jelentkezhetnek. A hozzáférhető ökoturisztikai élmény díjat az akadálymentesített vagy más módon könnyen elérhetővé tett szolgáltatások nyerhetik el. Az érthető ökoturisztikai élmény díj azokat a szolgáltatásokat ismeri el, amelyek szórakoztatva és közérthetően adnak át minél több tudnivalót a látogatóknak. A digitális ökoturisztikai élmény díjra azokat várják, akik a természet iránti érdeklődést korszerű technológiákkal keltik föl.

A pályázat május 31-én zárul, a jelentkezőket két fordulóban bírálják el. A nyerteseket várhatóan szeptember végén hirdetik ki.

A jelentkezők az FM és az MTÜ honlapján olvashatják el a pályázat benyújtásához szükséges tudnivalókat és az értékelési szempontokat.

Borítókép: MTI / Marjai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!