Versenyképesség

2018.03.14. 09:30

Már igényelhető az épületenergetikai fejlesztéseket segítő támogatás

Szerdától lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása pályázati felhívásra - adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Újszilvás, 2011. október 28. Egy szerelõ az egyik napelem rögzítését ellenõrzi a próbaüzem megkezdése elõtt az újszilvási naperõmûben. A 400 kWp (kilowatt peak) névleges csúcsteljesítményû fotovoltaikus - azaz elektromos áramot termelõ – naperõmûvet egy hónapos próbaüzem után kötik be a közösségi áramellátó rendszerbe. MTI Fotó: Kovács Tamás

A mikro-, kis- és középvállalkozások 52,5 milliárd forintot igényelhetnek, az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás pedig 1,5-100 millió forint lehet.

A pályázat egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

A projektekben az energiahatékonyságot javító és a megújulóenergia-felhasználás növelését segítő tevékenységek támogathatók. Így lehetőség van az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, hőveszteségének csökkentésére, az épületek fűtési, hűtési és használatimelegvíz-rendszereinek korszerűsítésére, a meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására.

Támogatható továbbá napkollektoros rendszer telepítése, brikett, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése, illetve hőszivattyúrendszerek alkalmazása fűtésre, hűtésre, használatimelegvíz-termelésre, fűtésrásegítésre – ismertette Rákossy Balázs.

Borítóképünkön egy szerelő egy napelem rögzítését ellenőrzi

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!