NGM

2018.02.26. 09:09

A kormányzati intézkedések hatására bővült a lakáspiac

Az utóbbi évek kormányzati intézkedéseinek hatására "gyönyörűen" emelkedik az új lakások és a kiadott építési engedélyek száma - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Az elmúlt évben 14 389 új lakás épült, 4395-tel, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építeni tervezett lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hornung Ágnes az M1 aktuális csatornán hétfőn reggel elmondta: az új lakásokra érvényes 5 százalékos áfa, a csok, és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitel azok az intézkedések, amelyek miatt bővülhetett a szektor. Hozzátette, hogy nagyon örülnek az eredménynek, hiszen „a gazdasági világválság jelentősen megtépázta” ezt a szektort.

Ugyanakkor az építési engedélyek emelkedése biztosítékot jelent, hogy rövid, illetve közép távon megmarad a szektor bővülése – közölte.

Jelezte, nemcsak kínálati, hanem a keresleti oldalon is történtek előrelépések, és az intézkedések hatására több pénze van a polgároknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!