a hatékonyság javítása

2017.10.26. 20:42

Hosszú távon is versenyképesek a takarékszövetkezetek

Hosszú távon is versenyképesek a takarékszövetkezetek, miközben folyamatosan alkalmazkodnak a vidéki ügyfelek igényeihez – mondta Bártfai-Mager Andrea postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a Takarékbank és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség közös rendezvényén a Takarék Csoport csütörtöki közleménye szerint.

A kormánybiztos a Takarékossági Világnap alkalmából a takarékszövetkezeti integráció eredményeit méltatva kijelentette, hogy az eddig elért sikerekhez szükség volt az érintettek összefogására.

A közlemény szerint az ünnepi rendezvényen Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a takarékszektorban az évtized legjelentősebb hitelintézeti átalakulása zajlik, a takarékok egyesülésével 12 regionális pénzintézet jön létre, a Takarék Csoport pedig erősíti piaci pozícióit a bankok versenyében. Hozzátette, hogy a vállalati hitelállomány szeptember végén több mint 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, míg a lakossági lakáscélú hiteleknél a Takarék Csoport piaci részesedése a második negyedév végére 7,5 százalékra emelkedett. A növekedés Vida József szerint főleg az állami támogatásoknak – elsősorban a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek – köszönhető. Az elnök-vezérigazgató közölte, hogy hamarosan új, korszerű fejlesztéseket vezetnek be ügyfeleik kényelme érdekében.

Tajthy Attila, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) elnöke szerint az ország egyik legnagyobb, legbiztonságosabb pénzügyi csoportját hozza létre a takarékszövetkezeti szektor mostani átalakulása. Kiemelte, hogy a 2021-ig szóló közös stratégia kulcsa a versenyképesség javítása, ez pedig csak a hatékonyság javításával és a szektor egységének erősítésével érhető el. Hozzátette, hogy az érintettek folyamatos párbeszédet folytattak és együttműködtek a Magyar Nemzeti Bankkal – áll a közleményben.

A 2008-as pénzügyi válságból okulva a lakossági megtakarítások rekordokat döntenek, ebben a folyamatban pedig egyre nagyobb szerepet vállalnak a megújuló takarékok – jelentette ki Turi Dénes, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke. A szervezet vezetője szerint a 2008-as válság tanulsága, hogy eladósodni csak elegendő megtakarítás esetén szabad – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!