Zarándokhely lett

2022.02.08. 05:15

Ez lett végül a sorsa Balázs Fecó sírjának

A koronavírus-járvány miatt rengeteg magyar legendától kellett búcsúznunk, köztük Balázs Fecótól is. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes azonban maradandót alkotott a magyar zenetörténelemben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint síremléke, ami zarándokhellyé változott az Óbudai temetőben.

Tizennégy hónap telt el Balázs Fecó halála óta, a rajongók azonban a mai napig nem feledik kedvencüket. Sírja az Óbudai temetőben szabályosan zarándokhellyé vált; a gyönyörű fekete márványt folyamatosan virágok és mécsesek borítják, nem telik el úgy nap, hogy óriási rajongótábora valamelyik tagja ne látogatna el a Kossuth-díjas énekes végső nyughelyéhez.

A Metropol megkereste Balázs Fecó egykori jó barátját, Várkonyi Attilát, alias DJ Dominique-ot, aki a mai napig rengeteget gondol az énekesre.

– Az elmúlt másfél évben többször kilátogattam a sírhoz, és nem volt olyan alkalom, hogy ne találkoztam volna ismerőssel a sírnál. Halottak napján a családdal, zenésztársakkal, technikusokkal is találkoztam ott, akárcsak rajongókkal. 

Az érték a titka annak, hogy nem felejtik el őt. Nagyon szeretnék hinni abban, hogy a mai világban van igény az igényességre, az igazi teljesítményre, és azt látom, hogy Fecó zenéi csaknem minden korosztályt meg tudnak szólítani a mai napig 

– mondta el a Metropolnak Várkonyi Attila.

 

Igény van rá

A lemezlovasnak nincs olyan koncertje, amin ne csendülne fel egy-egy Balázs Fecó-szám.

– A közönségnek igénye van Balázs Fecó zenéjére, legyenek fiatalok vagy idősebbek. Érdekes, hogy bár sokáig nem szerette volna, ha a dalai modern hangzásban csendülnek fel, élete utolsó évében, amikor együtt készültünk a nagykoncertjére, valami megváltozott benne. Azt mondogatta: „Alkossunk valami különlegeset!” Nyitott az újdonságok felé, izgalmas látvány- és hangzásvilágot álmodott meg a koncertre, ami sajnos már nem valósulhatott meg – fogalmazott szomorúan Attila. – Így történt, hogy megengedte, hogy az Évszakok című dalát diszkós, rapes változatban feldolgozhassák, ami óriási sikert aratott a fiatalok körében – írja a Ripost.

Forrás: Zih Zsolt / MTVA

 

A zenéje örök

„A dalai a mai napig eljutnak az emberekhez. Hogy milyen zenei alap van alatta, ízlés kérdése, egy biztos: 

a rádióműsoraimban és a bulijaimon, a Fergeteg Partykon is látom, hogy hiába telnek az évek, Balázs Fecó zenéje örök!”

 

Váratlanul hagyott itt minket

Balázs Fecó az élete utolsó éveiben szívproblémákkal küzdött, többször meg is műtötték. Az énekes azonban minden alkalommal felépült az operációból, és sorra örvendeztette meg a közönségét jobbnál jobb dalokkal és fergeteges hangulatú koncertekkel. Éppen ezért, amikor 2020 novemberében kórházba került, mindenki biztos volt benne, hogy abból a harcból is győztesen jön majd ki. A rajongók napokon át imádkoztak érte, főleg miután kiderült, hogy lélegeztetőgépre került. November 26-án azonban örökre lehunyta a szemét. Halálát a koronavírus-fertőzés okozta, feleségét, huszonkét éves fiát és több mint fél évszázados zenei örökségét hagyta hátra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!