Ország-világ

2021.01.18. 15:25

Újabb magyar szenzáció! Magyar nyugdíjas segíthet legyőzni a koronavírust

Karikó Katalin biokémikus részvételén túl még egy hazai kutató segíti a koronavírus elleni küzdelmet.

Forrás: Shutterstock

Mint ismert, Karikó Katalin biokémikus és társai fejlesztették ki az eddig leghatékonyabb koronavírus-vakcina alapját. Most a Blikk egy újabb magyar sikerről számolt be, a cikket a Ripost szemlézte.

Egy alig 1200 lelkes nógrádi faluban, Szirákon kísérletezett ki és gyárt egy olyan fehérje felismerő antitestet egy magyar nyugdíjas tudós, amelyet a világ legjelentősebb vakcinagyártói is alkalmaznak. Lukács Noémi professzor (71) a Covid-vakcina gyártásában élen járó Pfizer és BioNTech vállalatoknak is szállít, de egyedülálló termékét csaknem félszáz ország gyártói építik be oltásaik hatóanyagába.

„Dupla szálú RNS-t felismerő fehérje molekulákat, azaz antitesteket, más néven ellenanyagokat gyártunk, amelyeket legfőképpen a víruskutatás terén alkalmaznak”

– kezdte részletezni munkáját Lukács Noémi, aki családja segítségével, saját cégét, a SciCons-t vezeti.

„A lányom, Symmons Johanna cégvezető érdeme a bátorítás, hogy ne habozzunk, vegyük meg, ami szükséges a laborhoz, „a pénzt majd megkeressük rá”. A történet végét ismerik: megkereste. Laboratóriumunk kicsi, de jól felszerelt, műszereink modernek, büszkék lehetünk a gépparkunkra” – tette hozzá Noémi.

A 71 éves kutató egyébként nagyon bízik a vakcinában (novemberben így nyilatkozott róla) és be is fogja magát oltatni, amint lehetősége lesz rá. Mint mondta, nem hinné, hogy olyan káros hatása lenne, amire a vakcina készítői nem hívták volna fel az emberek figyelmét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!