Járvány

2020.05.19. 13:38

Semmelweis Ignácra emlékeztek a Budapesti Operettszínház előadói (videó)

A színészek és a Semmelweis Egyetem vezető tisztségviselői rövid videókban emlékeztek a világhírű orvosra.

Semmelweis Ignác tanítása a kézmosás fontosságáról a járványhelyzetben világszerte újra aktualitást nyert. Az utóbbi hetekben a világon a 10. legolvasottabb Wikipédia-szócikk lett Semmelweis neve.

A Budapesti Operettszínház Semmelweis emléke előtt tisztelegve, illetve az egészségügyben dolgozók előtt szerették volna kifejezni nagyrabecsülésüket és tiszteletüket a kisfilmekkel, amelyeket a karantén ideje alatt készítettek.

Közreműködtek a Semmelweis Egyetem olyan vezető tisztségviselői, mint Rosivall László akadémiai doktor, Széchenyi- és Khwarizmi-díjas professor emeritus, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, ifj. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem professzora, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, valamint Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese.

A szakmai tartalmakat Raymond J. Lustig – Matthew Doherty Semmelweis című zenés színházi alkotásából vett részletek színesítették, melyeket a Budapesti Operettszínház művészei adták elő.

Frankó Tünde a Vásártér című dalt énekelte, amely az anyákról és gyermekeikről szól, Lévai Enikő pedig egy várandós nő dalát adta elő.

A Semmelweis címszerepét alakító Szabó P. Szilveszter tolmácsolásában három nagyszerű tételt is hallhattak az érdeklődők, ezek a Kép a többi közt, a Régészet, valamint a Heuréka voltak. A feleség dalát, Ő énrajtam bizonyít címmel, Nádasi Veronika énekelte el.

Az „oratórikus operát” 2018-ban, a Semmelweis-év keretében mutatta be a Budapesti Operettszínház.

A mű amerikai zeneszerzőjét nem véletlenül ihlette meg Semmelweis Ignác élete. Raymond J. Lustig a neves New York-i The Juilliard Schoolon szerzett zeneszerzői végzettséget és doktori titulust. Ezt megelőzően a molekuláris biológia területén kutatott, felesége pedig orvosként dolgozik. Nem meglepő tehát, hogy

zeneszerzőként is inspirálják a természettudományi témák, és Semmelweis különös története is azonnal felkeltette érdeklődését és alkotásra inspirálta.

A Semmelweis-hét, mint professziókon átívelő nemzetközi egymásrafigyelés, nem csupán a 2018-as Semmelweis-emlékévben megvalósult együttműködésre, de az összefogás jelentőségére és természetesen a kézmosás fontosságára is fel akarta hívni a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!