ezt mondta

2019.11.29. 13:00

Kitálalt a Katona egyik művésze

Máté Gábor nemrég azt nyilatkozta, hogy rögtön a zaklatás után értesült az esetről, és utána is járt a dolgoknak. Ezzel szemben a színház egyik művésze azt állítja: a Katona igazgatója csak nevetett az áldozat panaszán, és eleinte egyáltalán nem vette komolyan a zaklatást.

Budapest, 2016. március 23. Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendezõ, egyetemi tanár, érdemes mûvész a Hogy volt!? címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban Bodnár Erika Jászai Mari-díjas színésznõ, érdemes- és kiváló mûvész szerepeit idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTVA

Fotó: Zih Zsolt

Máté Gábor egy interjúban azt nyilatkozta, hogy először a sértettel beszélt, majd megkereste Gothár Pétert, aki bocsánatot kért az áldozattól. Máté nyilatkozatával azonban egészen ellentétes információk birtokába jutott a Ripost.

Máté Gábor csütörtökön először szólalt meg a Katona József Színházban kirobbant zaklatási botrányról. Azt mondta: akár el is sumákolhatták volna, mit művelt Gothár Péter a folyosón vagy éppen a takarásban, de végül mégis kiálltak a nyilvánosság elé. Bár az igazgató – állítása szerint – azonnal intézkedett, miután a fülébe jutott a botrányos eset. A Ripost egy színházi forrásból egészen másról hallott: a zaklatást intellektuális kielégülésként emlegető direktor először csak legyintett, sőt nevetett a szégyenteljes eseten.

„Amikor egy évvel ezelőtt először szóltak Máté Gábornak, ő csak nevetett a dolgon! Aztán persze, miután többször is felhozták, mit művelt Gothár, határozottan kijelentette, hogy erről az esetről senki nem tudhat, nem kerülhet nyilvánosságra. Innentől kezdve felgyorsultak az események”

– kezdte a Katona egyik művésze.

Máté azt is cáfolta a korábbi interjúban, hogy titoktartási szerződést íratott alá a színház dolgozóival. Szerinte csak egy olyan papírt tett a dolgozók elé, ami kimondja: nem készíthetnek felvételt arról, ami a társulati ülésen elhangzik. A neve elhallgatását kérő bennfentes azonban a lapnak elárulta, mi történt az ügy kirobbanása utáni reggelen:

„Máté mindenkit behívatott az irodájába, így kezdődött a nap. Mindenkivel közölte, hogy vagy aláírják a titoktartási szerződést, vagy repülnek”

– közölte az informátor.

A színészek persze aláírták, hiszen a megélhetésük forgott kockán. Úgy tudni, azóta is félnek.

Sajtóértesülések szerint tavaly decemberben, a Jean d'Arc főpróbáján érte abúzus az egyik színésznőt.

Gothár a színpadra lépés előtt hátulról megölelte őt és megfogta a nemi szervét.

Az esetet egy szemtanú jelentette, Gothár pedig végül bocsánatot kér. A lap szerint akkor bukott ki az egész, amikor néhány hete a vezetőség nem akarta elengedni a művészeit a Szegedi Szabadtéri Játékokra, mert a darabot Kerényi Miklós Gábor rendezte, aki korábban hasonló ügyben volt érintett. Ekkor valaki felvetette, hogy bizony a Katona vezetősége Kero helyett a saját háza táján is söprögethetne. Az érintett színésznő ekkor beszélt a tavalyi inzultusról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!