Értékelik a változásokat

2017.09.27. 09:12

Versenyképességi rangsor: Magyarország kilencet lépett előre

Varga Mihály szerint a versenyképességi rangsorok összeállítói is értékelik a magyar gazdaság változásait. Jövőre még előrébb léphetünk.

A nemzetgazdasági miniszter egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy több kedvező változás még nem szerepel a jelentésben, ezért arra lehet számítani, hogy jövőre Magyarország még előrébb léphet a versenyképességi rangsorban. Megjegyezte: azok a vállalatvezetők, akik részt vettek a felmérésben, érzik a saját cégeiken keresztül, hogy a gazdasági növekedés és a kiszámítható környezet mennyiben segíti a működésüket. Ennek köszönhető szerinte, hogy Magyarország az elmúlt években nem tapasztalt mértékben léphetett előre a rangsorban.

A nemzetközi intézmények, a hitelminősítők után a versenyképességi rangsorokat összeállítók is elkezdték értékelni a magyar gazdaságban az elmúlt években történt változásokat – kommentálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Szingapúrban magyar újságíróknak a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) friss jelentését.

Varga Mihály kiemelte: a WEF rangsorában az ország komoly előrelépést mutatott fel a pénzügyi és tőkepiacok intézményrendszerének változásában. Az elmúlt évek komoly munkája van amögött, hogy sokkal segítőbb, stabilabb lett ez a környezet.

A miniszter hangsúlyozta, a bankok pozíciója ma sokkal stabilabb, mint a korábbi években, ami részben annak is köszönhető, hogy a kormány megállapodott nemzetközi intézményekkel, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és hazai banki szereplőkkel arról, milyen módon stabilizálják a banki rendszereket.

A szingapúri látogatásról szólva Varga Mihály, aki az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként tartózkodik Szingapúrban, arról is beszélt, hogy a délkelet-ázsiai ország a versenyképességi rangsorokban rendszerint előkelő helyet foglal el. Mint mondta, Szingapúrban rugalmas az üzleti környezetet segítő a gazdaságszabályozás, ilyen helyeken pedig jól érzik magukat a startup vállalkozások.

Magyarország sem áll rosszul ebben a tekintetben – mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter -, Közép-Európában éppen nálunk van az egyik legerősebb „startup kultúra”, de érdemes megvizsgálni, Szingapúr mit csinál másként.

Ez is a témája a mostani szingapúri látogatásnak: vannak olyan vállalkozások, amelyek konkrétan szingapúri partnereket keresnek startup területen, és vannak olyan intézményi szereplők, amelyek pedig az ilyen cégek támogatásáról, világpiaci megkapaszkodásuk elősegítéséről tájékozódnak – fejtette ki Varga Mihály.

Az NGM MTI-nek eljuttatott közleménye arra is kitér, szintén jelentős előrelépést mutat az „Innováció” (18 helyezésnyi javulás) és a „Technológiai háttér” (14 helyezésnyi előrelépés) területe is, amely a kormány kutatás-fejlesztést és innovációt ösztönző programjainak eredményességét, illetve a beszállítói hálózatok fejlesztésére irányuló törekvések sikerét is mutatja. A „Munkaerőpiac hatékonysága” területén elért 9 pozíciós javulásban fontos szerepet játszik a szociális hozzájárulási adó jelentős csökkentése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!