Elővigyázatosság

2018.06.16. 06:00

Változtak a sertéspestissel kapcsolatos hazai szabályozások

Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek, valamint megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.

Derecske, 2014. április 17. Sertések a Bold Agro Kft. telephelyén Derecskén 2014. április 17-én. Négy hazai sertéstenyésztõ, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsõként a kiváló minõségû sertéshús védjegyet a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A Nébih tájékoztatása alapján Bognár Lajos országos főállatorvos határozata az ország egész területén végrehajtandó intézkedéseket nevesíti és szabályozza. Az új határozatban a magas, közepes, illetve alacsony kockázatúnak minősülő területek besorolása a járványügyi helyzetnek megfelelően történt, amelyet a vadgazdálkodási egység kódszámával az egyes megyékre vonatkozóan a határozat egyik melléklete tételesen tartalmaz.

Az újonnan megállapított kártalanítási összegek az Országos Magyar Vadászkamara javaslata alapján kerültek a határozatba, amely a korábbinál pontosabban szabályozza például a közúti hulladékgyűjtést követő ártalmatlanítást. Az ASP szempontjából magas kockázatú területen az elhullott vaddisznók ártalmatlanításáért állatonként nettó 23 250 forint állami kártalanítás jár a járási főállatorvos teljesítésigazolása alapján.

A határozat a Nébih és az Agrárminisztérium honlapján is elérhető.

Borítókép: MTI / Czeglédi Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!