Mezőgazdaság

2017.09.04. 05:57

A tavalyinál jobb diótermés várható

Jónak ígérkezik az idei diótermés, sem jég, sem fagy nem tizedelte az ültetvényeket. Tavalyhoz képest kevesebb a diót károsító légy is – írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

A cikk felidézi, hogy tavaly voltak olyan dióültetvények az országban, ahol a dióburokfúró légy, illetve a dióburok-gabonalégy a termés ötven, sőt száz százalékát is tönkretette. Gara Miklós, a Boglárkert Kft. ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: idén az időjárás miatt kevesebb a dióburokfúró légy és a gabonalégy is. Hozzáfűzte: jó termés ígérkezik. Mennyiségben meghaladja a tavalyit, viszont az aszály következtében egyes fajtáknál megállt a dió fejlődése, így több lesz az apró szemű.

Idén várhatóan már szeptember tizedike körül megindul a begyűjtés. Ha jó a termés, hektáronként két tonnát takarítanak be.

Az elmúlt években csaknem duplájára nőtt a hazai dióültetvények területe, megközelíti a hatezer hektárt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a héjas dió exportja 2015-ben 2,2 ezer tonnát tett ki 1,8 milliárd forint értékben.

(Bortókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!