kutatás-fejlesztés

2017.10.25. 13:26

Szijjártó Péter: új dimenzióba kell léptetni a magyar gazdaságot

Az a cél, hogy az ország ne csak termelési, hanem Közép-Európa legvonzóbb kutatás-fejlesztési központja lehessen – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Itron új kiválósági központjának megnyitóján.

Budapest, 2017. október 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban, Ukrajnának fájni fog! Nem maradhat következmények nélkül a kisebbségi jogok elvétele címmel a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2017. október 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Az energia- és vízgazdálkodási megoldásokat fejlesztő amerikai cég 2 milliárd forintos beruházása 412 millió forintos költségvetési támogatást kapott annak köszönhetően, hogy – a kormány döntése értelmében – a kutatásfejlesztési befektetésekhez 25 százalékban adható állami hozzájárulás – ismertette a tárcavezető.

A beruházás nyomán száz magasan kvalifikált munkaerőt igénylő álláshely jön létre a budapesti kutatás-fejlesztési központban – tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai befektetői közösség – a németek mögött – a második legnagyobb Magyarországon, 1716 cégük csaknem 100 ezer embernek ad munkát.

A magas hozzáadott értéket és munkahelyeket teremtő beruházásokért „elképesztő harc dúl” világszerte, „kőkemény érvek” kellenek a befektetők meggyőzésére – tette hozzá. Magyarország – mint fogalmazott – benevezett ebbe a versenybe, ezért a kormány az EU-ban rekordalacsonynak számító társasági adó és szja-kulcs mellett a munkára rakódó közterhek további mérséklését tervezi.

A szociális hozzájárulási adó januártól mérséklődik, a gazdaság átállását segítő digitalizáció érdekében elindult az országos hálózatfejlesztés – mondta a tárcavezető.

Felidézte, hogy tavaly 71 beruházással megdőlt a befektetési rekord, idén pedig már 63 ilyen megállapodás jött létre, így a 2016-os csúcs is megdőlhet az év végére. A jelenleg zajló befektetési tárgyalások „nagyon könnyen fordulhatnak újabb sikertörténetbe”, a kapcsolatok pedig jövőre tovább erősödhetnek, mivel a lengyel légitársaság New York, Chicago és Budapest, az American Airlines pedig Philadelphia és Budapest között indít közvetlen légijáratokat – mondta Szijjártó Péter.

Amerikai vállalati részvétel nélkül a magyar gazdasági siker nem valósulhatna meg – hangsúlyozta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!