Invented in Hungary

2019.12.09. 19:22

Szijjártó Péter: a magyar gazdaságban dimenzióváltás zajlik

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a termelésre fókuszálás helyett a magasabb hozzáadott értékű munkahelyekre, a szolgáltatásokra, a kutatásra és a fejlesztésre kerül a hangsúly.

Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben, a Magyarország unió mellé rendelt képviseletén tartott, egészségügyi innovációval foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen úgy fogalmazott:

„fontos, hogy a magyar gazdaságot a Made in Hungary korszakából az Invented in Hungary korszakába vezessük át”.

Hozzátette: a magyar kormány meghozta a szükséges döntéseket, hogy a fő irányt immár ne a munkahelyek száma, hanem a munkahelyek által képviselt technológiai színvonal jelentse.

Kijelentette,

a magyar gazdaságpolitika célja, hogy minél több magas hozzáadott értéket előállító munkahely jöjjön létre Magyarországon.

Ez egyben azt jelenti, hogy a termelésre fókuszálás helyett a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt.

„A magyar kormány számos lépést tett és tesz annak érdekében, hogy a globális kihívásokhoz alkalmazkodó, az ország versenyképességét növelő innovációs ökoszisztémát hozzon létre” – fejtette ki a miniszter. „Ennek érdekében alakította át a támogatási rendszert, hogy kiemelt kormányzati forrásokat kapjanak azok a vállalatok, amelyek új technológiát telepítenek az országba. Magyarország kiemelt támogatást nyújt a technológia-intenzív beruházási projekteknek, valamint a kutatás-fejlesztésbe befektető vállalatok számára. Magyarország ideális kutatás-fejlesztési helyszínné kíván válni, a legvonzóbb és legkedvezőbb befektetési környezetet szeretné kínálni Európában” – emelte ki.

Szijjártó Péter szerint

Magyarországon vannak Európa legalacsonyabb adói – 9 százalékos társasági adó és 15 százalékos személyi jövedelemadó -, a cégek munkáját és folyamatos fejlődését tehát a kontinensen egyedülálló egyszámjegyű társaságiadó-kulcs is segíti.

„A szociális hozzájárulási adó csökkentésével a vállalatok az így megmaradó pénzt fejlesztésekre fordíthatják” – mutatott rá.

Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy Magyarország a lakosság száma alapján globálisan a 92-dik helyen áll, miközben hozzáköthető a 34-dik legnagyobb exportteljesítmény. „A gyógyszeripari export tekintetében pedig a 18-dik helyen szerepel” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!