Könnyebb elhelyezkedés

2018.10.26. 08:36

Segít az állam az elbocsátottaknak

Tanácsadók, valamint külön programiroda segíti azokat a minisztériumoknál és háttérintézményeknél dolgozókat, akiknek a következő időszakban megszűnik az állásuk.

A Magyar Időknek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülését követően elmondta: a korábban emlegetett létszámnál jóval kevesebb embert érint a leépítés. Az érdekegyeztető fórumon elhangzottak szerint a mintegy 36,5 ezer státus 18,6 százalékát tervezik megszüntetni, ez 6810 álláshelyet jelent. Ennek átlagosan – minisztériumonként – 10 százaléka ugyanakkor jelenleg is betöltetlen, így a pontos létszámadatok egyelőre nem ismertek, a becslés szerint 2-4 ezer embert érint a lépés.

Közölte: egyelőre még a munkavállalók sem tudják, kiket érint a racionalizálás, egyfelől az erről szóló kormányhatározat még nem jelent meg, másfelől a minisztériumok és az egyéb háttérintézmények sem közöltek konkrétumokat. Ráadásul gördülő létszámszűkítés várható, tehát a pozíciók megszüntetése hosszabb távú folyamat lesz. Sem a pontos státusokra, sem a munkavállalók életkorára nincs egységes iránymutatás. Amennyiben szükséges, újabb, akár átmeneti státusok is létrejöhetnek, ha a következő időszakban ezt megkövetelik a feladatok.

Beszámolt arról, hogy az állam már kidolgozta a munkavállalók újbóli elhelyezkedését segítő terveket.

Az érintetteket a Karrier híd program segítségével integrálnák nemcsak a magánszférába, de a költségvetési szféra azon területeire is, ahol a munkájukra nagy szükség lenne. Az OFA Nonprofit Kft. segítségével – tanácsadók bevonásával – személyre szabott lehetőségeket kapnak az érintettek a könnyebb elhelyezkedésük érdekében. Abban az esetben, ha valaki régóta nem váltott munkahelyet, így nincs tapasztalata az elvárásokról, a felvételi eljárásokhoz is igénybe vehet segítséget.

A 60 év felettiek kiemelt védelemben részesülnek, az ő újbóli foglalkoztatásuk esetén a munkaadó szociális hozzájárulási adókedvezményben részesül,

ami motiválhatja a foglalkoztatót.

Mészáros Melinda arról is beszélt,

új kormánytisztviselőkre vonatkozó törvény léphet hatályba,

ám ennek tervezete még nem ismert. Jövőre várha­tóan átlagosan 25-30 százalékkal emelkedik a kormánytisztviselői illetmény, ám ezt differenciáltan kapják a munkavállalók. A szakszervezet álláspontja szerint ha mindenképpen szükséges a létszámszűkítés, akkor üdvözlendő, hogy az állam tovább gondoskodik az érintettekről. Ezért a Liga felajánlotta az együttműködését a leépítésben érintettek minél könnyebb elhelyezkedése érdekében.

Közölte azt is, hogy egyelőre nincs időpontja a bértárgyalások folytatásának sem a versenyszférában, sem az állami vállalatoknál a jövő évi emelésekkel kapcsolatban.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!