Bruttó-nettó

2017.07.14. 17:46

Óriási különbségek a budapesti és vidéki bérek között

Majdnem kétszer annyi a havi nettó átlagkereset Budapesten, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványából.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványából kiderül: országosan a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 282 ezer forint volt az idei első negyedévben, míg az adókedvezmények nélküli nettó átlagkereset 187 ezer forint.

Mindkét érték 11 százalékkal nőtt, a nettó átlagkereset emelkedése térségenként 9,3 és 16 százalék között szóródott – Budapesten nőtt a legnagyobb, Heves megyében pedig a legkisebb mértékben. Az országos átlagnál mindössze a fővárosban és Győr-Moson-Sopron megyében voltak magasabbak az átlagkeresetek (239 ezer, illetve 191 ezer forint), a többi megyében az országos átlag alatt alakultak a fizetések. A legkisebb átlagkeresetek Szabolcsban voltak az első negyedévben: a legkeletibb megyében az országos átlagnál 30 százalékkal voltak alacsonyabbak a bérek (131 ezer forint).

További részletek az átlagkeresetekről és a munkanélküliségről a vg.hu oldalán.

Címkék#vidék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!