Iparági felmérések

2018.10.16. 14:10

Nő a magánegészségügyi szolgáltatások iránti igény

A magyar háztartások saját forrásból évente csaknem 1000 milliárd forintot költenek egészségügyi kiadásokra. A magánforrású egészségügyi kiadásoknál évi 4-5 százalékos növekedést prognosztizálnak a szakértők.

Iparági felmérések szerint a privát szolgáltatók forgalma elérte az évi 300 milliárd forintot, ugyanekkor ennek mintegy harmada a szürkegazdaságba megy – mondta Leitner György, a Primus Egyesület elnöke kedden sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Kiemelte: a magánegészségügyi szektor 12 meghatározó szolgáltatója által tavaly létrehozott egyesület szeretné elérni, hogy a betegek egyre nagyobb arányban az átlátható módon működő intézményeket vegyék igénybe, ha privát szolgáltatóhoz fordulnak.

A magyar háztartások saját forrásból évente csaknem 1000 milliárd forintot költenek egészségügyi kiadásokra, amiben benne van például a gyógyszervásárlások költsége is – jelezte a Primus elnöke. Hozzátette: a magánforrású egészségügyi kiadásoknál évi 4-5 százalékos növekedést prognosztizálnak a szakértők.

Leitner György felidézte, a Primus a közelmúltban a kormányzathoz fordult azt javasolva, hogy a munkáltatók által nyújtott egyes egészségügyi szolgáltatások adómentesek legyenek.

Kitért arra, hogy eddig a munkáltatók biztosítási konstrukcióban kedvezményesen adhattak bizonyos prevenciós és ellátási szolgáltatásokat dolgozóiknak, de a cafeteria-változások miatt jövő évtől megszűnik ez a lehetőség.

Az egyesület azt kéri: a kormányzat teremtse meg annak a jogi kereteit, hogy a dolgozóknak nyújtott egyes egészségügyi szolgáltatásokat köztehermentesen finanszírozhassák a munkaadók. A munkaadók ezzel csökkentenék az alulfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer terheit, a vállalatok termelékenységét javítanák az egészségesebb dolgozók, a munkavállalók pedig magas szintű egészségügyi szolgáltatásokhoz juthatnának – fejtette ki az egyesület elnöke. Példaként említette, hogy a szűrővizsgálatok segítik a betegségek korai felismerését, ezzel nagyobb a gyógyulási esély, ami nagy terhet vesz le az állami ellátásról.

Lancz Róbert, a Doktor24 Medicina Kft. ügyvezető igazgatója a sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta:

a nagy cégeknél megszokott, hogy egészségügyi szolgáltatásokat biztosítanak munkatársaiknak. Fontos lenne azonban, hogy a kis- és középvállalkozásokat is motiválják erre, miután Magyarországon a kkv-szektor a legnagyobb foglalkoztató.

Felidézte, hogy 2016-ban a kormányzat már foglalkozott azzal a lehetőséggel, hogy a munkáltatók, közvetlenül a szolgáltatókkal szerződve, adómentesen nyújthassanak prevenciós szolgáltatásokat és ellátásokat dolgozóiknak, ennek újraélesztését kéri a Primus.

Leitner György bejelentette azt is: a Primus két tagja,

az Affidea Diagnosztika és a Rózsakert Medical Center elsőként szerezte meg a transzparens, jogkövető és etikus magánegészségügyi szolgáltatók számára létrehozott Minősített magánegészségügyi szolgáltató védjegyet.

A független szakmai auditorok által végzett tanúsítási folyamatot először az egyesület 12 alapító tagjánál folytatják le 2019 közepéig, azután bármelyik szolgáltató kérheti.

A Primus elnöke kiemelte: a minősítés segíti a betegeket, valamint a szektor kifehérítését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!