népességfogyás

2017.10.18. 07:13

A KSH elnöke szerint a kivándorlásnak pozitív hatása is van

A magyar népesség öregedése miatt nincs ok pánikra, de fontos, hogy reálisan lássuk a helyzetet, és a társadalom fenntarthatósága érdekében megfelelő stratégiák kialakításával pozitív irányba tereljük a demográfiai folyamatokat

A kivándorlás Magyarországon rövid távon egyes szakmákban és régiókban munkaerőhiányt okoz, de valószínű, hogy hosszú távon hazánknak nem jelent komoly problémát - mondta el a Magyar Hírlapnak Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a szerdai lapszámban megjelent interjúban.

Hozzátette: Ha a gazdasági növekedés és a bérek alakulása felerősíti a visszavándorlási folyamatot, és tovább lassítja a kivándorlást, kifejezetten pozitív hatásokra is lehet számítani. A külföldi tapasztalatokkal, kint megszerzett tudással hazatérők gazdagíthatják a magyar társadalmat, a munkakultúrát.

A környező országok közül egyébként Lengyelországból, Romániából, Bulgáriából, Horvátországból és Litvániából is sokkal többen vándoroltak ki az utóbbi években, mint Magyarországról.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesznek az elmúlt hét évben bevezetett családpolitikai intézkedéseknek látható eredményei, felidézte, hogy egy régi tapasztalat szerint a negatív intézkedések hatásai gyorsan, a pozitívak eredményei viszont lassabban következnek be. A gyermekvállalási kedv feléledése nagyrészt az utóbbi öt-hat év családpolitikai intézkedéseinek köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!