közös módszertan

2019.02.28. 19:34

Indul a háztartások életkörülményeit vizsgáló éves adatfelvétel

A felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mintegy 10 ezer háztartásban méri fel a háztartások költségvetési és életkörülményeit március 1. és május 10. között.

A hivatal munkatársai a háztartások jövedelmi helyzetét, fogyasztását, valamint lakás- és életkörülményeit mérik fel. Az adatok képet adnak a háztartások jövedelmi viszonyairól, fogyasztási és megtakarítási szokásairól.

A felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről, életkörülményeiről, mivel az adatfelvétel 2005 óta az Európai Unió minden tagállamában azonos módszertan alapján történik. A feldolgozott magyar adatokat a KSH decemberben publikálja. A tagállamok adatai az Eurostat honlapján érhetők el.

A mintában szereplő háztartásokat matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen választják ki. A most induló éves adatgyűjtés során olyan családokat keresnek fel, amelyek a felvételt megelőző évben két héten keresztül fogyasztási naplót vezettek.

A mintába került háztartásokat a hivatal megbízásából a KSH által alapított Statek Kft. igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel, akik tájékoztatást adnak a kétféle kitöltési lehetőségről. A kérdőív megválaszolható személyes válaszadással (március 1. és május 10. között), illetve az interneten önkitöltéssel (március 1. és március 31. között).

Jelezték: az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes. Az internetes válaszadók között három táblagépet sorsolnak ki. Az érdeklődők az adatfelvételről bővebb információt a www.ksh.hu/eletmod weboldalon találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!