jár e kártérítés?

2018.06.01. 15:20

Idén már tizenkilenc ember halt meg munkahelyi balesetben

A cég vezetői ugyan tudtak arról, hogy szabálytalanul végeznek veszélyes munkát a dolgozók, ám egyszerűen szemet hunytak felette.

Idén 17 millió forintnyi kártérítést fizettek ki a cégek a munkahelyi halálos balesetek miatt. A szakértők szerint a kisebb vállalatokon szinte képtelenség behajtani a kártérítést – írja a Borsonline.

Teljesen tönkrement az élete a szolnoki fatelepen dolgozó Pocsai Jánosnak, mióta munka közben bedarálta fél karját egy gép. A baleset után elhagyta a szerelme, az emberek elfordultak tőle, és torzszülöttként tekintenek rá.

Fotó: Bors

Megszegték a szabályokat

Egy évvel később ugyanabban az üzemben újból megtörtént a tragédia: János a barátját is elveszítette egy horrorisztikus balesetben. A 23 éves férfi egy daráló mellett dolgozott, felállt a szalagra, amin biztonsági rács sem volt, és egy vétlen mozdulatot követően beleesett, majd szörnyethalt. A cég vezetői ugyan tudtak arról, hogy szabálytalanul végeznek veszélyes munkát a dolgozók, ám egyszerűen szemet hunytak felette. Két vezetővel szemben két hete emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség.

Pocsai János a karját veszítette el, a férfi munkahelyén megszegték a szabályokat © Végh István. Bors

Ezreket ér utol a baj

Az idei első negyedévben 19 halálos, 9 sú­lyos csonkulásos, 36 súlyos és 52 csonkulásos munkabaleset történt. A friss munkabaleseti statisztikák szerint a leginkább veszélyeztetettek azok, akik középkorúként egy fővárosi, feldolgozóipari, közepes méretű vállalatnál dolgoznak – legalábbis ezt mutatják az adatok. Április 8-áig 4541 munkabalesetet regisztrált a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya. Ez ugyan valamivel alacsonyabb az elmúlt két évben mért számoknál, a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest viszont jelentős növekedés.

Nem fizetnek a kis cégek

Magyarországon nem kötelező a cégeknek a felelősségbiztosítás, pedig ez garancia lenne arra, hogy mind az államnak, mind a dolgozónak fizetnek munkahelyi baleset esetén. Bár egyre több cég köt ilyet, de a szakértő szerint még mindig kevesen. Ahogyan a dolgozók sincsenek tisztában a jogaikkal.

Az is előfordul, hogy inkább lehúzzák a rolót a kisebb cégek, mint hogy kifizessék a kártérítést. Egy üzemi balesetnél ez több tízmillió forint is lehet, és nem a halálos baleseteknél ítélik meg általában a legnagyobb összeget – mondta a Borsnak Ikanov Gábor kártérítési ügyvéd.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!