fűtési szezon

2017.09.18. 15:17

Ideje ellenőriztetni a gázvezetékeket

A rossz gázvezetékek miatt a lakásban a gázszolgáltató kikapcsolhatja a fűtést.

A Nemzeti Közművek földgázelosztó társasága minden évben több milliárd forintot fordít a hálózat rekonstrukciójára, de a fogyasztók zavartalan és biztonságos gázellátása érdekében a telekhatáron és a lakáson belüli vezetékek állapota is kifogástalan kell, hogy legyen – hívta fel a figyelmet a NKM Nemzeti Közművek Zrt. hétfőn.

Az elosztó társaság hálózatrekonstrukciós munkái során folyamatosan, hónapokkal a kivitelezés előtt figyelmezteti a gázfelhasználókat a saját gázrendszereik műszaki és biztonsági felülvizsgálatára. A gázrendszer nem megfelelő műszaki állapota miatt az ingatlant kikapcsolhatják a szolgáltatásból – figyelmeztetnek.

A Nemzeti Közművek földgáz-elosztási rendszerének hálózatrekonstrukciós munkáira évente több milliárd forintot fordít, idén mintegy 25 kilométernyi vezetéket cserél ki – közölték.

Az elosztó társaság nemcsak a hálózatüzemeltetési és karbantartási munkákat végez, hanem a mérési rendszerek üzemeltetését, a gázmérő leolvasással kapcsolatos feladatokat, a tervfelülvizsgálatot és a műszaki-biztonsági ellenőrzést, valamint a hálózat-beruházásokhoz szükséges irányítási funkciókat is ellátja. Emellett a szabálytalan gázvételezések felderítésére irányuló ellenőrzéseket is végez, ezek ugyanis többnyire balesetveszélyes beavatkozásokat jelentenek a gázmérőn vagy a hálózaton, és veszélyeztetik a többi felhasználó testi épségét – hangsúlyozták.

A Nemzeti Közművek közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy minden gázszivárgást komolyan kell venni, gázszag észlelésekor haladéktalanul hívni kell a területileg illetékes földgázelosztót.

Budapesten és a kapcsolódó 18 agglomerációs településen a Főgáz Földgázelosztási Kft. az illetékes, gázszivárgás-bejelentő telefonszáma 36-40-477-333.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!