Ingatlanajánló

2021.07.04. 15:30

A hét ingatlana: Esztergom legjava és izgalmas történelmű ház!

Bár a konkrét, eladó ingatlan egy lakás, az impozáns környék és a konkrét épület izgalmas háttértörténete is hozzátesz az otthon értékéhez. Gusztusos fotók és egy kis helytörténet, a hét eladó, megyei ingatlana kapcsán!

Kemma.hu

Forrás: ingatlanbazar.hu

Esztergom belvárosában, jó lakóközösségű, körgangos zárt házban, igényes, 81nm-es, 2+1 félszobás, tágas, világos, nagyon kellemes lakás eladó!

A ház története: Kollár (Koller) ház (a mai Napos oldal). A ház egy klasszicizáló stílusú, kétszintes, nyolctengelyes épület, melynek középrészét négy ion félpillér ékesíti. Az egyenes záródású kapuzatot klasszicista növényi ornamentika, a földszinti ablakokat két-két szembenéző oroszlán sík domborműve díszíti. Az épület barokk elődje a postamestereké volt. Kollár Péter szenátor 1790 körül, a korábbi építmény felhasználásával újat emeltetett ezen a helyen, a szomszédos épületek többségéhez hasonlóan a középkori Szent Lőrinc templom köveiből. A klasszicista díszítőelemek 1839-ben kerültek az épületre. Itt lakott Kollár Antal, a város második polgármestere,[4] ifj. Kollár Antal és Kollár Károly, akik később szintén polgármesterek lettek, valamint Lampich Árpád repülőgéptervező, sportrepülő világrekorder, akinek emléktáblát állítottak 1973-ban. [...]

Fotó: ingatlanbazar.hu

További képek és részletek az ingatlanbazar.hu oldalán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!