Európai Kereskedelem Napja

2017.11.07. 14:27

Fontos nemzetgazdasági ágazat a kereskedelem

A magyar kiskereskedelmi forgalom 51 hónapja bővül – hívta fel a figyelmet Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden az Európai Kereskedelem Napja ünnepségen, Budapesten.

Felidézte, hogy Magyarországon szeptemberben a naptárhatástól megtisztított adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom 6 százalékkal bővült éves alapon, a forgalom összetevői között a nem élelmiszer kiskereskedelem 12,5 százalékos emelkedést mutat.

Nemzetközi összehasonlításban a magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése várhatóan szeptemberben is meghaladta az Európai Unió átlagát – tette hozzá Lepsényi István.

Az NGM államtitkára elmondta, hogy 2010 januárjához képest az idén szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom 23,8 százalékkal, 2014 elejéhez viszonyítva 20,7 százalékkal volt magasabb.

Véleménye szerint az év további részében is magas maradhat a szektor növekedési üteme a foglalkoztatás bővülésével járó béremeléseknek, az alacsony inflációnak, valamint a családok helyzetét javító kormányzati intézkedéseknek köszönhetően.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a hagyományos bolti eladás mellett jelentősen fejlődik az online kiskereskedelem is. A digitális kiskereskedelmi forgalom 2016-ban elérte a 300,5 milliárd forintot, amely 28 százalékos bővülés 2015-höz képest, és az előrejelzések szerint a digitális kiskereskedelem 2021-re több mint 1100 milliárd forintra emelkedhet.

Lepsényi István rámutatott arra, hogy a foglalkoztatottak száma 2010 óta a kiskereskedelemben 16 ezerrel nőtt, az ágazatban foglalkoztatott létszámhoz viszonyított betöltetlen állások aránya 2017 első félévében 1,5 százalékot tett ki, ami alacsonyabb a versenyszférát jellemző 2,1 százalékos átlagnál.

A bruttó bérek a kiskereskedelemben 2010 óta 52,9 százalékkal nőttek, ami meghaladta a versenyszféra egészének erre az időszakra jellemző 46,8 százalékos növekedési átlagát. Az idén az első nyolc hónapban a kiskereskedelmi bérek 15 százalék körül emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, meghaladva a versenyszféra 11,3 százalékos növekedését – ismertette Lepsényi István.

Krisán László, az Európai Kereskedelem Napját szervező Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kereskedelmi tagozatának elnöke hangsúlyozta, hogy az Európai Unió országaiban a kereskedelemben dolgozók száma meghaladja a 30 milliót, és a szektor az unió GDP-jének 10 százalékát adja. Magyarországon a kereskedelemben dolgozók száma tavaly 544 ezer volt, ezen belül a kiskereskedelem 368 ezer főt alkalmazott.

Az Európai Kereskedelem Napján átadták a 2017. évi Klauzál Gábor elismerő okleveleket és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjakat az ágazatban végzett munka elismeréseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!