fejlesztés

2019.07.06. 07:13

Egyre okosabb lesz a Bridgestone

A Bridgestone gyárában, a Tatabánya-Környe Ipari Parkban a már digitalizált abroncsgyártás mellett a gyártás teljes folyamata átalakul. Ez érinti a félkész termékek gyártását, az energiaellátást, a karbantartást, a gyártáskövetést és a gyártástervezést is.

Mórocz Károly

A Bridge­stone EMEA 36 millió eurós beruházással – ez több min 11 milliárd forint – valósítja meg 2023-ig nyolc európai gyárának okostechnológiai átállását. A tatabányai gyár az európaiak közül másodikként indítja el az okosenergia (Smart Energy) rendszert.

Az EXAMATION a Bridge­stone mesterségesintelligencia-alapú, nagy termelékenységű gyártástechnológiája 480 ponton méri és ellenőrzi az abroncsok minőségi paramétereit. A hagyományosnál egyenletesebb minőségben, kétszer annyi, átlagosan napi 6000 abroncsot gyártanak.

– Célunk, hogy a jelenlegi ötmillió abroncsról két év múlva 7,2 millióra növeljük éves termelésünket, azonos dolgozói létszám mellett – mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója.

– Az okosgyárrá alakulás több különböző projektből áll és a gyár működésének minden területét érinti. Az első ilyen projekt (Smart Energy) a gyár energiafelhasználását és annak költségeit optimalizálja – magyarázza Aba Mihály, a projekt vezetője. – A rendszer kapcsolatot teremt a termelési tervek és az energiafogyasztás között, és ezeket modellezve tervezhetővé és optimalizálhatóvá teszi az abroncsgyártás energiaigényét.

A digitalizáció a karbantartásban (Smart Maintenance) is jelentős szerepet játszik. A mesterséges intelligencia adatelemzéssel jelzi előre a gyártógépek várható meghibásodásait, ezért tervezhetőek lesznek a karbantartási ciklusok.

Az ipar 4.0-ás technológia (Smart Quality) lesz hivatott fejleszteni a termelés minőségét is. A már üzemelő digitális gyártógépek révén rengeteg adat kerül egy felhőalapú adatbázisba, ahol egy algoritmus összefüggéseket keres a gyártási paraméterek és a legyártott abroncsok között, a következtetéseket automatikusan továbbítja a gyár minőség-ellenőrzési mérnökeinek, akik azonnali beavatkozással jelentősen tudják csökkenteni a gyártási selejt mennyiségét.

Az informatika kiemelt szerepet kap

Jelentősen egyszerűsödnek a logisztikai folyamatok is. Az okosalapanyag (Smart Materials) technológia bevezetésével teljes mértékben online lehet követni és irányítani az előkészített alapanyagok és a félkész termékek útját a gyáron belül. Nem lesz szükség vonalkódokra és leolvasó kártyákra sem, ami egyszerűsíti a gyártástervezést és az adminisztrációt az alapanyag keverésétől egészen a raktározásig. Kiemelten fontos szerepet kap a képzés. A következő években folyamatos informatikai képzést biztosítanak majd a termelésben dolgozóknak, hozzásegítve őket a legújabb digitális gyártástechnológiák megfelelő kezelésének elsajátításához, amellyel munkaköreik magas hozzáadott értéket előállító pozíciókká válnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!