diákmunka

2019.06.15. 07:12

Sok diáknak a munkáról szól a strandszezon a Gyémántban

Minden fiatal számára, későbbi elhelyezkedése szempontjából is hasznos lehet a korán megszerzett munkatapasztalat. Ehhez, és egy kis plusz jövedelem megszerzéséhez járul hozzá az évek óta sikeresen zajló nyári diákmunka program.

Petrik József

A tatabányai Gyémánt fürdő a diákok körében az idén is a legnépszerűbb munkahely volt

Szűkebb hazánk egyik legnagyobb és egyben „legkeresettebb” nyári diákfoglalkoztatója a tatabányai Gyémánt fürdő. Ezért a napokban rendhagyó módon, ám egyben stílszerűen is a létesítményben tartott tájékoztatót dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Nagyné Zölde Mónika, a kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztálya vezetője, valamint Kugler László, a fürdő ügyvezető igazgatójának társaságában.

Több mint ezer tanulót támogatnak

A Pénzügyminisztérium idén is meghirdette a Nyári diákmunka programot, országosan 3,6 milliárd forintból. Ennek keretében a 16–25 év közötti nappali tagozatos diákok kaphatnak munkalehetőséget. Komárom-Esztergom megyében tavaly, az úgynevezett 30 millió forintos keretráemeléssel együtt 140 millió forint jutott több mint 1200 diák nyári, idény jellegű alkalmazására. Az idén ez az összeg 151 millióra emelkedett. A tervek szerint ebből mintegy 1050 tanuló elhelyezkedését támogatják. Az önkormányzatoknál, illetve cégeiknél elhelyezkedő fiatalok munkabérére 100 százalékos a központi támogatás. A mezőgazdaságban, a vendéglátásban és 2019. nyarától a turizmusban foglalkoztatott diákok bértámogatása 75 százalékos.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy a legsikeresebb kormányzati projektek között tartják számon a Nyári diákmunka programot, amely az idén július elsejével kezdődik és augusztus utolsó napjával zárul. Ebben az évben több mint ezer tanuló számára nyílik lehetőség arra, hogy idény jelleggel munkát vállaljon. Tavaly új elemként a tanulók, valamint hallgatók már a mezőgazdaságban, illetve a vendéglátásban is elhelyezkedhettek. Idén már a turizmusban is foglalkoztathatók a diákok.

Dr. Kancz Csaba, Nagyné Zölde Mónika és Kugler László (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

A főosztályvezető egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a nappali tanulói, hallgatói jogviszony igazolásával a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain már június 3-tól regisztráltathatják magukat a diákok. A munkába állás előtt a fiatalok munkaerő-piaci tájékoztatást is kérhetnek. A tanulók alkalmazására vállalkozó cégek ez irányú, illetve bérjellegű támogatási kérelmüket kizárólag elektronikus úton tehetik meg.

Nagyné Zölde Mónika kitért arra is, hogy a szakképzettséget igénylő feladatot vállaló diákok a garantált bérminimum 6 órára esedékes részét, 142 ezer forintot kereshetnek. A szakképzettséget nem igénylő munkáknál ez az összeg a minimálbérhez arányosított, 111 ezer forint.

A létesítmény ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy a fürdő nyári működtetésében nélkülözhetetlenek a diákmunkatársak. Tavaly százötvenen dolgoztak a cégnél, ezzel a vizes létesítmény volt a legnagyobb diákfoglalkoztató. A fiatalok így egy meglehetősen jó helyen, kellemes környezetben barátkozhattak meg a munka világával. Néhányan, a nyári munkát követően jelentkeztek, hogy a fürdőben szeretnének továbbra is dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!