akkumulátorgyár

2018.03.09. 09:39

Elrajtolt a monstre dél-koreai beruházás Komáromban

A dél-koreai SK Innovation a komáromi ipari parkban 97,5 milliárd forintos beruházással hozza létre az elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártó üzemét - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az építkezés ünnepélyes indításán.

Kemma.hu/MTI

A dél-koreai cég Komáromban építi új gyárát

Fotó: Nagy Tamás/24 Óra

Szijjártó Péter hozzátette, a gyár kapacitásának első ütemében 410 új munkahelyet teremt, a kormány a beruházást 8,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A magyar gazdaság gerincét az autóipar adja, az ágazatban 176 ezer ember dolgozik, 2017-ben 8000 milliárd forintot állítottak elő, innen származik az ország ipari termelésének közel egyharmada – ismertette a miniszter.

Az SK Innovation Dél-Korea harmadik legnagyobb vállalata, Komáromba településével már három jelentős akkumulátorgyártó működik hazánkban, de a város ipari parkjában gyártja elektromos buszait a kínai BYD, és a közelben lévő Audi is megkezdte az autókat meghajtó elektromotorok gyártását – mondta a miniszter.

– A kormány a mostani beruházást több mint 8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette, hogy Magyarország az autóiparban elért erős pozícióit szeretné megtartani, ezért mindent elkövetnek, hogy a jövőbe mutató technológiák érkezzenek az országba.

Yoon Yea Sunnak, az akkumulátor-üzletág elnökének tájékoztatása szerint az üzemcsarnok 430 ezer négyzetméteres lesz. A tömeggyártást 2020-ban kezdik meg, ekkor a gyártott akkumulátorok kapacitása 7,5 GWh lesz, ami 250 ezer autót szolgál ki. A második ütem építését a megrendelések függvényében indítják el, kapacitása megfelel az első ütemének.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy nagy nap ez Komárom és a térség életében, hiszen megint egy olyan beruházás kezdődik el, amellyel a város már másodszor rajzolhatja fel magát a világnak egy olyan térképére, ahol az autóipari innováció jövőjét írják.

Az ünnepség után dr. Molnár Attila polgármester úgy fogalmazott, hogy Komárom életében ez egy különleges pillanat, hiszen egy hatalmas beruházást köszönthetnek a városban. A település életének és történetének legnagyobb összegű és legnagyobb területére vonatkozó adásvételi szerződését kötötték meg nemrég, ugyanis 430 ezer négyzetméterre érkezett a beruházás.

– Két szempontból is fontos a cég érkezése, egyrészt a munkahelyteremtés, másrészt pedig a helyi adóbevételek szempontjából is kiemelkedő ez a beruházás – hangsúlyozta ki dr. Molnár Attila.

A dél-koreai SK Innovation Zrt. 2017 novemberében jelentette be, hogy elektromos autókba használható lítium akkumulátorokat gyártó üzem építését tervezi a komáromi ipari parkban. A társaság a dél-koreai Szoszan városában már rendelkezik egy gyakorlatilag azonos technológiájú akkumulátorgyárral.

A vállalat komáromi beruházásával kíván betörni az európai piacra. A gyár építésének ünnepélyes indításán név szerint köszöntötték a BMW, a Daimler-Benz, a Ferrari, a Hyundai és a Renault képviselőit.

Az SK Innovation megjelenésével Közép- és Kelet-Európában három dél-koreai cég készíthet majd akkumulátorokat elektromos autókba. Az LG Chem 2018-ban Lengyelországban nyit üzemet, amelybe több mint 400 millió forint értékben fektetett be, a Samsung SDI pedig nemrég Gödön nyitotta meg 100 milliárd forintból épült, 600 embert foglalkoztató gyárát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!