bizosítás

2017.09.29. 10:39

Csak a közműbekötések esetén elkövetett hibákért fizet a biztosító

A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben nem igaz az, hogy szeptembertől a villany- és vízvezeték-szerelő mesterek által okozott, illetve azok hanyagsága folytán bekövetkező károkat kötelező felelősségbiztosítás téríti meg a megbízók számára.

Ami pedig igaz az az, hogy szeptember elsejétől a villany-, illetve vízvezeték-szerelőknek kötelező minimum egymillió forint összegig fedezetet nyújtó felelősségbiztosítást kötni, de csupán a közműbekötési munkálatokra. Semmilyen egyéb szerelés közben elkövetett esetleges hibára nem kell kötelező módon biztosítást kötniük a vállalkozóknak. Persze jót tesz a cégnek, emeli a szolgáltatás értékét, és jól is hangzik, amikor megbízásról tárgyalnak, de egyelőre nem jellemző, hogy önként költenének biztosítást víz- és villanyszerelők.

A közműbekötési munkálatokra a kötelező biztosításhoz a jogalkotó nem írt elő utófedezetet sem – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ), tehát a munka átvételét követően már nem érvényesíthető biztosítói kártérítési igény, és a félbehagyott vagy hanyagul végzett munkát sem téríti meg a biztosító.

Nem mellékes, hogy a biztosító csak akkor fizet, ha az elvégzett munkát a tevékenységhez kapcsolódó számlával igazolni tudja a megrendelő. Vagyis hiába van felelősségbiztosítása a mesternek, ha a tevékenységéről nem állít ki számlát, a biztosítójától biztosan nem számíthatunk kártérítésre.

Az ügyfelek – főként a magánszemélyek – mégsem maradnak fedezetlenül ugyanis a saját lakásbiztosításuk már kártalanítja őket egy hanyagul elvégzett munka utáni beázás vagy lakástűz esetén – magyarázta a FBAMSZ szakértője. Hozzátette: „Az már a biztosító döntése, hogy ha a szerelő felelőssége megállapítható, akkor rajta ezt az összeget később behajtja-e”.

A MABISZ közelmúltbeli adatai szerint 2016-ban a hazai vállalkozók összesen 110 ezer általános felelősségbiztosítást kötöttek, összesen 30 milliárd forintnyi értékben, de ez a szint még jóval alatta marad a kívánatos értéknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!