Aratás

2019.08.19. 07:00

Az őszi vetésű búzák javát már betakarították

Az aratást követő por, a pelyvafelhők és a zaj már elült, de ettől még korántsem csendes a határ. A gazdák már lélekben a kapások betakarítására készülnek.

Petrik József

Az aratást követő por, a pelyvafelhők és a zaj már elült, de ettől még korántsem csendes a határ. A gazdák már lélekben a kapások betakarítására készülnek.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Szűkebb hazánkban befejeződött mind a 20 500 hektáron a búza aratása. Nem véletlen, hogy az egerészölyvek kissé szomorkásan gubbasztanak a táblákat szegélyező egy-egy – leshelynek használt – magasabb akácon. Sőt, már a peckes léptű gólyák népét is egyre ritkábban látni, békára vadászni...

Apróbb búzaterületeken még előfordulhat, hogy lábon áll a kalászos, de csak ott, ahol bérmunkában végeztetik el a betakarítást.

Az idei búza minősége jónak mondható. A szemek sikértartalma meghaladja a 30 százalékot, miközben a fehérjéé 11–14 százalék között mozog. A hektolitertömege pedig 76–78 kiló körül alakul. Ám az aratás utolsó két hetében felütötte a fejét a fuzáriumos fertőzés, amely tételek 5–10 százalékát érintette.

Ennek ellenére a kenyérgabonánk kétharmada úgynevezett malmi minőségű. Megyénkben az őszi árpa került le leghamarabb a földekről, már június végén betakarították az egész területről, mind a 4700 hektárról. A termés is jónak mondható, a hektáronkénti hozamok 5 és 8 tonna között változtak. A repcét megfelelő olajtartalommal takarították be. A megyei termésátlag 2,8–3,8 tonna környéki. A magvak olajtartalma meghaladja a 46–47 százalékot.

A kapások közül a tengerin már mutatkoztak az aszály jelei. Így a csapadék utolsó pillanatban hullott, mivel a kultúra a nővirágzás stádiumában van. A termésbecslések 6–8 tonnás hektáronkénti hozamokat prognosztizálnak. Időközben a napraforgó is elvirágzott. Az előrejelzések szerint 2,5–3 tonna várható a szotyolából.

A másodvetések is zajlanak, illetve jórészt a szemek már magágyba is kerültek. Fontos, hogy a másodvetések tényleges vetési és beforgatási dátumát be kell jelenteni elektronikusan adatváltozásként a gazdáknak egységes kérelem felületén. Emellett a zöldítésben alkalmazott ökológiai jelentőségű másodvetéseket minimum 60 napig a területen kell hagyni és növényvédőszeres kezelést ezeken a táblákon nem lehet alkalmazni.

A hazai ellátás bőven biztosított

Hivatalosan is befejeződött a nyári aratású szántóföldi növények betakarítása. A kedvezőtlen időjárási körülményekkel nehezített szezon ellenére hazánk ellátása megfelelően biztosított a 2019–2020-as szezonban, hozta nyilvánosságra az Agrárminisztérium. A szaktárca közleménye szerint az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét. A belföldi ellátás mellett az exportra is jut majd több millió tonna áru. Az őszi búzából jó, közepes lett a termés. A több mint 950 ezer hektárnyi termőterületről hektáronként 5,27 tonna átlaghozammal, 5 millió tonnás összterméssel számolnak. A kenyérgabona minősége a fehérje és sikértartalmat tekintve jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!