Költségvetés 2021

2020.05.14. 19:06

ÁSZ-elnök: a családoknak is meg kell tervezniük a pénzügyeiket

Domokos László világossá tette: a segélyezés nem megoldás a gazdasági-társadalmi nehézségekre.

Budapest, 2019. december 4. Domokos László, az Állami Számvevõszék elnöke az Állami Számvevõszék, a Belügyminisztérium, a Közbeszerzési Hatóság, a Kúria, a Legfõbb Ügyészség, a Magyar Nemzeti Bank és az Országos Bírósági Hivatal korrupcióellenes tevékenységének közös értékelésén a Kúria dísztermében 2019. december 4-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a 2021-es költségvetésnek három szempontot kell követnie: célra tartás, rugalmasság és tartalékolás. A tartalékok teremtik meg a kormány mozgásterét arra, hogy képes legyen gyorsan és hatékonyan reagálni a váratlan helyzetekre mondta Domokos László a Magyar Nemzetnek adott interjúban, ami csütörtökön jelent meg a napilapban.

Össze kell húzni a nadrágszíjat, sőt megeshet, hogy az egész nadrágot újra kell szabni. Nagy fegyelmezettségre lesz szükség: oda kell figyelni a kiadásokra, amelyek összességében nem emelkedhetnek, és hasonlóan az elmúlt évekhez jelentős tartalékokat is be kell építeni a költségvetésbe

fogalmazott.

Úgy vélte, emellett folytatni kell a munkaalapú gazdaság építését is, minden intézkedést a munkahelyteremtés és a beruházásösztönzés oldaláról kell vizsgálni.

Sokan elfelejtik, hogy néhány hónapja még a munkaerőhiány problémájával néztünk szembe, most pedig a munkahelyek megvédésre kell odafigyelni. Mindeközben a fehéredésről sem lehet lemondani: az elmúlt években a magyar gazdaságban, így a foglalkoztatásban is jelentős tisztulás ment végbe, köszönhetően a gazdaságpolitikai intézkedéseknek és eredményeknek. Nem szabad hagyni, hogy a fekete-, illetve a szürkegazdaság daganatszerűen visszanövekedjen

mondta Domokos László.

Kifejtette, hogy a segélyezés csak átmeneti felkészülést jelent a munkavállalásra, a tartósan segélyből élés alapvetően konzerválja a problémákat. Akik nagy bajba kerülnek, azokat támogatni kell, de elsősorban olyan módon, hogy munkából tudjanak megélni.

Ebből szerinte az is egyenesen következik, hogy a munkát terhelő költségeket tovább kell csökkenteni, illetve részben át kell vállalni a vállalkozásoktól.

Úgy vélte, nemcsak az állami költségvetést vagy a vállalkozások üzleti elképzeléseit kell újratervezni, hanem a családoknak is át kell tekinteniük a lehetőségeiket. Pénzügyileg mindenkinek terveznie kell a jövőt. A mostani helyzet világosan rámutat, hogy a családoknak is tudatosan töreked­niük kell a megtakarításra, az államnak pedig ezt ösztönöznie kell

hangsúlyozta.

Domokos László az interjúban elmondta azt is: az EU-s pénzek hatékony felhasználásához leginkább az járul hozzá, hogy a kormány az elmúlt években megelőlegezte a Magyarországnak járó források kifizetését, ezzel gyakorlatilag több ezer milliárdos puffert képzett a költségvetésben.

Az elmúlt években a magyar költségvetésből megelőlegezett pénzek az idén és jövőre is számottevő bevételi forrást jelentenek, aminek védőhatása van a jelenlegi krízisben.

Az idő tehát visszaigazolta a kormányzati döntés helyességét. Azt ugyanakkor le kell szögezni, hogy ezek nem új pénzek, hanem Magyarországnak járó fejlesztési források, amelyeket elhúzódva, ütemezetten fizet ki az Európai Bizottság

emelte ki az ÁSZ elnöke.

Borítóképünkön Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!