viszlát, dízel!

2019.03.12. 11:16

Alaposan ráhajt az elektromos autók gyártására a Volkswagen

Tíz év alatt 22 millió elektromos autót készülnek eladni és a modellválasztékot is jelentősen bővítik.

Herbert Diess, CEO of Volkswagen (3rd R), poses with officials and the Volkswagen concept car "I.D. Vizzion" during its launch at the Beijing Auto Show on April 25, 2018. - Global carmakers touted their latest electric and SUV models in Beijing as they warily welcomed China's promise of better foreign access to the world's largest auto market, where domestic vehicles are making major inroads. Industry behemoths like Volkswagen, Daimler, Toyota, Nissan, Ford and others are displaying more than 1,000 models and dozens of concept cars at the Beijing auto show. (Photo by WANG ZHAO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Wang Zhao

A Volkswagen a saját maga által kirobbantott dízelválságból az elektromobilitás éllovasaként tervezi szén-dioxid-semlegessé tenni 2050-ig a konszern működését. Ennek keretében 2023-ig óriási összeget, összesen 44 milliárd eurót terveznek az ehhez szükséges fejlesztésekre fordítani. Az amerikai Ford konszernnel elektromos furgonok és pick-up teherautók fejlesztésére az év elején létesített együttműködést a Volkswagen az önvezető járműtechnológia fejlesztésében folytatott együttműködésre is ki kívánja terjeszteni.

A konszern járműpalettájának 40 százalékát 2030-ra már elektromos autók adják majd. Az első elektromos platformra épülő modell, az ID az év végén gördül majd le a zwickaui üzem gyártósorairól.

Az elektromos járművek gyártására való átállás magas beruházási szükséglete mellett kevesebb élőmunkát is igényel, a Volkswagen ezért az elkövetkező években több ezres létszámcsökkentésre kényszerül majd. Az üzemi tanáccsal már kialkudott 14 ezres leépítés felett 2020-ig az emdeni és hannoveri üzemekben az elektromos autók gyártására való átállás keretében további 7 ezer munkahelyet szüntet meg. Mindemellett vállalati belső információk szerint az igazgatási és adminisztratív területeken is 5-7 ezer munkahely szűnik majd meg.

Borítókép: A Volkswagen „I.D. Vizzion” nevű elektromos koncepcióautója a tavalyi Pekingi Autó Show-n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!