Szabálytalanságok

2018.08.09. 18:04

A Suzuki, a Mazda és a Yamaha is lebukott

Új járművek szabálytalanul végzett fogyasztási- és emissziósérték-tesztelésén kapta rajta a Suzuki és Mazda autógyárakat, valamint a Yamaha motorkerékpárgyárat a japán közlekedési minisztérium.

--FILE--Chinese factory workers assemble Suzuki Liana cars on the assembly line at the auto plant of Changhe Suzuki in Jiujiang city, east Chinas Jiangxi province, 14 December 2010. Foreign direct investment (FDI) into China hit a record US$105.74 billion last year, up 17.4 percent year on year, the Ministry of Commerce (MOC) announced Tuesday (18 January 2011). In December alone, China attracted US$14.03 billion of FDI, up 15.6 percent year on year, making it the 17th consecutive month of FDI growth since August 2009. The rapid FDI growth could be attributed to robust development in the service sector and the countrys central and western regions, said MOC spokesman Yao Jian. FDI in the service sector rose 28.6 percent last year and that in central and western regions climbed 27.6 percent year on year, Yao said.

A Suzuki Motor Corp., a Mazda Motor Corp. és a Yamaha Motor Co. a minisztérium megállapítása szerint 2012 óta összesen 6400 járművön végzett el szabálytalan fogyasztásiérték-vizsgálatot. A közlekedési minisztérium a múlt hónapban kötelezett 23 járműgyártó céget a minőségellenőrzési eljárások felülvizsgálatára azt követően, hogy a Nissan Motor Co. és a Subaru Corp. autógyárak beismerték, hogy valótlan üzemanyag-fogyasztási és emissziós adatokat adtak meg egyes gyártmányaiknál.

A minisztérium megállapította, hogy a Suzuki, a Mazda és a Yamaha egyes esetekben úgy adott meg emissziós és fogyasztási adatokat, hogy bizonyos mérési paraméterek, például a sebesség nem voltak a tesztelési követelmények szerint beállítva.

„Valótlan adatokat nem adtunk meg ugyan, de ezzel együtt is súlyos problémát jelent, hogy a járművek ilyen nagy számánál végeztük el helytelenül a méréseket. Nagyon komolyan vesszük a történteket” – mondta Toshihiro Suzuki, a Suzuki Motor elnöke Tokióban sajtókonferencián, hozzátéve, hogy személyesen fogja irányítani a hasonló esetek megelőzésére szolgáló intézkedések kidolgozását. Elmondta: az alkalmazottak hiányos képzése és a munkahelyi vezetők személyes ellenőrzéseinek az elmaradása vezetett a szabálytalan mérésekhez.

A Yamaha Motor vezérigazgató-alelnöke Katsuaki Watanabe közölte, hogy a cég vezetésének és minőségellenőrzési osztályának nem volt tudomása arról, hogy a fogyasztási tesztek mérési eredményei olyan mértékben szóródnak, ami már a tesztek megismétlését követelte volna meg. „Nem voltunk a tudatában annak, hogy bármit is rosszul csináltunk volna” – jelentette ki a Tokióban tartott sajtótájékoztatón, bocsánatot kérve a törvény által megkövetelt mérési eljárás alkalmazásának az elmulasztásáért.

A Suzuki, a Mazda és a Yamaha bejelentették, hogy megelőző intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a mérési hiányosságok ne ismétlődhessenek meg többé. Új készülékek beszerzésével akadályozzák meg például, hogy a mérést végző személyzet változtatni tudjon a paramétereken. A minisztérium pedig bejelentette, hogy a mérési eredmények archiválására és az adatok módosítását kizáró intézkedések meghozatalára kötelezi majd a járműgyártó vállalatokat.

A három járműgyártó cég részvénye gyengült csütörtökön a tokiói tőzsdén a bejelentést követően: a Suzuki hat százalékkal, a Yamaha négy és fél százalékkal, a Mazda közel másfél százalékkal esett.

Borítókép: Hu Guolin / Imaginechina / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!