kinevezés

2019.09.25. 20:33

A bolgár Krisztalina Georgieva lett az IMF új vezetője

Személyében első ízben került a feltörekvő országokból jelölt a szervezet élére.

Georgieva októbertől fogja ellátni öt évre szóló megbízatását. Személyében első ízben került a feltörekvő országokból jelölt a szervezet élére.

Krisztalina Georgieva korábban a Világbank vezérigazgatója, azt megelőzően pedig uniós biztos is volt. Az IMF élén szeptember 12-ig álló Christine Lagarde azért mondott le, mert az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjára jelölték.

Krisztalina Georgievát az Európai Unió jelölte, és bár nem kapott egységes támogatást, a szavazatok többségét, 56 százalékát megszerezte, és ezzel a másik aspiráns, a holland Jeroen Dijsselbloem fölé kerekedett.

Az IMF a jelölést követően megváltoztatta alapszabályát is a vezérigazgatói poszt életkorhatárának megnövelésével, hogy így egyengessék a 66 éves Georgieva útját a vezetői pozíció felé. A korábbi szabályozás szerint ugyanis a vezérigazgató kinevezése időpontjában legfeljebb 65 éves lehetett.

Georgieva elődje, Lagarde 2011. július 5-én vette át az IMF irányítását. Ő volt a szervezet 11. vezérigazgatója és egyben az első női irányítója, akit 2016. július 5-én választottak újra öt évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!