Gazdaság

2017.07.01. 06:02

Otto Fuchs: gépeik egyedülállóak

Tavaly több mint 16 milliárd forint volt az árbevétele az Otto Fuchs-nak Tatabányán a kerékgyártásból, az idei terv 21 milliárd, a 2018-as pedig mintegy 30 milliárd forint, mondta Marcus Elkenkamp ügyvezető igazgató.

Mórocz Károly

A gyár előtti parkolóban 36 fokot mutatott a hőmérő, amikor megérkeztünk, a recepciónál egy kedves hölgy és 23 fok fogadott, majd a gyártócsarnokban megint kánikula, azaz 36 fok körüli-feletti hőmérséklet.

– Kihívás ilyenkor a hőség a dolgozóknak – mondja Marcus Elkenkamp, a német tulajdonú Otto Fuchs Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. – Tizennyolc kemencénk van, amelyek ráadásul le is adják a hőt. Természetesen ingyen biztosítjuk a védőitalt, az ásványvizet, ügyelünk a szünetrend betartására is. Pihenőhelyiségeket alakítunk ki a lehető legközelebb a termelőhelyekhez.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Marcus Elkenkamp és Menyhárt Tibor a nagyértékű présgép előtt
[/caption]

Miközben a hármas préssorhoz érünk, Menyhárt Tibor gazdasági vezető elmondja, hogy ebben az évben kezdik az irodaépület felújítását is. Az Otto Fuchs immár több mint 22 éve tevékenykedik Tatabányán, érthető, hogy az épületek rossz állapotban vannak. A felújítás során a külső megjelenést szeretnék javítani, valamint modern öltöző- és fürdőhelyiségeket, étkezőt alakítanak ki.

Kórház, fesztivál, családi nap

Az Otto Fuchsnál természetesnek tartják a társadalmi felelősségvállalást. – Ha a jövőben felkérések érkeznek hozzánk, akár kívülről, akár belülről, átgondoljuk, hogy tudunk-e segíteni – mondja az ügyvezető igazgató. – Fontos, hogy jól működjön például az egészségügy, ehhez erőnkhöz mérten eddig is hozzájárultunk. Ennek szellemében vettek részt a Reckitt Benckiser Focitornán, amelynek bevételét felajánlották a Szent Borbála Kórház Perinatális Intenzív Centrumának. Az idén először támogatói a tatai Víz, Zene, Virág Fesztiválnak, ahol a múlt hét végén Otto Fuchs kapu fogadta a látogatókat. A vállalat dolgozói ingyen belépőt kaptak, a rendezvény előtt ajándékot: ezzel is megköszönte a vezetőség termelési rekordokat döntő munkájukat. Nyári úszótábort szerveznek a 6–12 éves gyerekeknek. A családi napon színvonalas programokkal várnak mindenkit július 29-én a Síkvölgyi Lovardában.

A közeli jövőből visszatérünk a jelenbe, a csúcstechnológiát képviselő préselőgéphez.

– Ez csaknem 5 milliárd forint volt, az új 7. és a 8. gyártósor, a kemencék és a hengerező gépek együttes értéke pedig megközelíti a 7 milliárd forintot – mondja Marcus Elkenkamp. – Nemcsak hazánkban és Európában, hanem a világon is egyedülállóak a gépek, amelyek munkába álltak itt nyáron. Ez biztosítékot jelent arra, hogy álljuk a piaci versenyt, sőt, gyorsan „elkerekeznek” a vetélytársak mellől. Ehhez az is kell, hogy beszállítóik tartsák velük a lépést. Időben értesítették őket a változásokról és a megnövekedett igényekről, zökkenőmentes az együttműködés. 

Júliustól jelentős béremelés

– Annak érdekében, hogy műszakilag igényes feladatainkat megvalósíthassuk, jól képzett munkaerőre van szükségünk – hangsúlyozza Marcus Elkenkamp. – Az utóbbi hónapokban a tatabányai ipari parkban elemeztük a munkaerő-piaci helyzetet, és azt állapíthattuk meg, hogy néhány cég nagyon agresszíven keresi a munkavállalóit, tőlünk is csábítottak el kollégákat. Ez a jelenség az elmúlt években nem fordult elő. Ellensúlyozására úgy döntöttünk, hogy a cég alkalmazottainak júliustól a szokásos mértéket meghaladó béremelést adunk, ami eléri esetenként a 40 százalékot, átlagban 17,5 százalékos. Így mi is körülnézhetünk az ipari parkban a magasan képzett kollégák között. Az új vevők és az új projektek révén abban a helyzetben vagyunk, hogy ezt a jelentős béremelést biztonságosan megvalósíthassuk, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy a következő években további növekedés legyen a juttatásokban.

– Bizakodva tekintünk a jövőbe – folytatja az üzemlátogatás után az irodában az ügyvezető igazgató. – Két óriásunk, a 4000 tonnás és a 8000 tonnás présgép, a hengerező, a hőkezelő és a két új megmunkáló sor az idén nyártól megkezdték a termelést. A kapacitásunk tavaly 1,2 millió kovácsolt alumínium kerék volt, ebben az évben 2 millió darab gyártása lehetséges Tatabányán. Fontosnak tartom azt is, hogy a Bisnode hitelértékelése szerint a legjobbak közé tartozunk Magyarországon.

Fontos új vevőket sikerült megnyerniük, a Mercedes turbó és sport változatához (AMG) illetve a BMW M3-hoz is gyártanak exkluzív kerekeket.

– A beruházás révén teherautó kerekek gyártására és felületkezelésére is képessé váltunk – folytatja Marcus Elkenkamp. – Egyelőre tükörfényessé tesszük az ideszállított kerekeket, jövőre gyártani is fogunk. Eddig 18 coll átmérő volt a felső határ, most 22 coll lett.

Mindez a dolgozók számának növekedésével is jár. Három éve még valamivel háromszáz alatti volt a létszám, a mostani fejlesztések befejezésekor ez négyszáznyolcvanra nő.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a képzésre – teszi hozzá Menyhárt Tibor. – Állami támogatást is kapunk, hogy különféle oktatási csomagokat „bonthassunk ki”, és lehetőségeket kínáljunk a munkatársaknak. Jó a kapcsolatunk a Tatabányai Szakképzési Centrum Műszaki Gimnáziumával, gyakoriak és népszerűek a gyárlátogatások. Az Edutus Főiskolával stratégiai megállapodást kötöttünk. Van egy közös kutatás-fejlesztési projektünk, ezenkívül szeretnénk ősztől a duális képzés keretében hallgatókat fogadni. A következő hetekben eldől, hányan jelentkeznek hozzánk.

Marcus Elkenkamp a karrierlehetőségekről szólva azt emeli ki, hogy nagyon jó, stabil a vezetői gárda, ezért nehéz az előrelépés.

Ugyanakkor a tanulási szándékot mindig jó szemmel nézik, hiszen az erős csapat így lehet még erősebb, még több feladat megvalósítására képes.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!