Gazdaság

2017.06.12. 10:51

Vákuumszivattyú Japánba, köszörűgép Peruba – Tatabányáról

A Telkes Gép Kft. tatabányai telephelyén, csaknem 2,5 hektáron, több ezer kisebb-nagyobb használt gép talált és talál ideiglenes otthonra. Hogy honnan érkeztek és hová indulnak? Telkes András ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

M. K.

Különleges látvány tárul az ember szeme elé Tatabányán, a Telkes Gép Kft. bánhidai telephelyén. Több ezernyi használt gép, ipari berendezés és azok alkotóegységei találhatóak itt, az ipar különböző területeiről.

– Egész életemben gépekkel foglalkoztam – mondja az ügyvezető igazgató, Telkes András. – Már a rendszerváltás előtt megismertük a használt gépkereskedés fogalmát, menetét, itthon és a világban. A szakértelmünk, a lexikális ismeretünk, a nyelvtudásunk megvolt, így belevágtunk ebbe a vállalkozásba. Ennek immár negyedszázada.

A mennyiség és a minőség

– Az idén először bemutatkoztunk a Mach-Tech- Ipar Napjai kiállításon, hazánk legnagyobb ipari-üzleti seregszemléjén. Bemutattunk Bosch-Rexroth gyártmányú moduláris rendszerű szállítószalagot, Okuma gyártmányú CNC esztergagépet, Edwards gyártmányú vákuumszivattyút és Siemens gyártmányú gyártásközi termékadagolót. Mindegyik világmárka, ugyanakkor a mennyiség sem lebecsülendő: több tonnányi gépet pakoltunk és vittünk Pestre. Megyénkből egyedüliként elismerő oklevelet vehettünk át, ezt valamennyi kollégámnak köszönöm – mondja Telkes András.

Végszóra megcsörren a telefon. Hívják egy gyárból, ahová új gépek érkeztek és a régiek... A történet folytatódik.– Kapcsolatban állunk multinacionális cégekkel, valamint magyar tulajdonú, különböző méretű vállalkozásokkal az ország egész területén – kezdi a cég bemutatását Telkes András. – Természetesen külföldi partnereink is vannak. Ma már az információk jelentős részét nem mi keressük, hanem bennünket keresnek ajánlatokkal. Ezeket az információkat feldolgozzuk, műszaki és gazdasági szempontból egyaránt. Ez sok időt, szakmai tapasztalatot, rutint, és idegennyelv-tudást is igényel. Ennek alapján kell döntést hoznunk, ajánlatot tenni, vásárolni, az utóbbit sok esetben rövid határidőn belül. A gyakorlat egyébként az, hogy vásárolunk, nem bizományba veszünk, elsősorban ezt várják tőlünk. A tulajdonunkba került gépeket, berendezéseket leszereljük, hazaszállítjuk, szükség szerint összeszereljük és így kínáljuk eladásra. Röviden így foglalható össze a használtgép-kereskedés. Nehézség, érdekesség és kihívás, hogy nem lehet kiszámítani, ki lesz az újabb eladó vagy vevő.

– A hozzánk kerülő gépek felét Magyarországon, a másik felét külföldön értékesítjük – folytatja Riesz Dávid kereskedelmi igazgató. – Nyugat-Európába szinte minden héten szállítunk, de vannak bőven távolabbi célországok is. Került már Tatabányáról köszörűgép Peruba, svéd speciális keverőgép Dél-Afrikába, vákuumszivattyú Japánba, homogenizátor Dél-Koreába, automata polcrendszer Libanonba. Ez jelentős részben az internetnek köszönhető. A kommunikáció szinte a nap 24 órájában folyik, német és angol nyelven egyaránt.

Nem specializálódtak, nekik természetes, hogy foglalkoznak fémmegmunkáló, vegyipari, faipari, ásványőrlő, raktárlogisztikai berendezésekkel. Az évtizedes tapasztalat dönti el, hogy mit vesznek meg, mit nem. Gépek leszerelése és elszállítása – ez a laikusnak talán egyszerűnek hangzik, de nem az, mert több tonnát nyomnak a berendezések.

Ehhez a feladathoz rengeteg eszközzel, géppel rendelkeznek. Ráadásul szükségesek a munkát végzőknek a megfelelő tanúsítványok, vizsgák, túl a komoly szakértelmen. Így tehát a fizetőképesség mellett az alkalmasság jelenti a versenyelőnyt. Folyamatosan tanulnak, mert az sem mindegy, mennyire alaposan tudják tájékoztatni a leendő vevőket.

– A cégünknél főállásban dolgozók száma húsz körüli, az árbevételünk 200-300 millió forint – folytatja az ügyvezető igazgató. – A költségszintünk, az elmondottak alapján is érzékelhető, nagyon magas. Ezért is hajlunk az egyedi, a különleges megoldások felé, azon nagyobb a haszonkulcs. Ebből kifolyólag előfordul, hogy akár évekig sem találunk vevőt. Várunk, keresünk, és addig is új üzletekkel próbálkozunk...

Végszóra megcsörren a telefon. Hívják egy gyárból, ahová új gépek érkeztek és a régiek... A történet folytatódik. Telkes András mutatja a KHD HUMBOLDT WEDAG gyártmányú ásványőrlő malmot, balra Riesz Dávid kereskedelmi igazgató A Telkes Gép Kft. telephelyén különböző évjáratú és méretű targoncák várnak új gazdájukra. Képünkön: Lóderer László külkereskedelmi ügyintéző a 10 tonna teherbírású STILL targonca sofőrülésében Telkes András -->

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!