Gazdaság

2016.10.26. 12:15

Szlovák-magyar üzletember találkozó a kamaránál

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, és a Magyar Kereskedőház Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózata fórumot tartott szerdán a kamara tatabányai székházában.

kemma.hu

A rendezvényen többek között bemutatták a kereskedőház három szlovákiai irodájának munkáját, valamint a két ország vállalkozói bővíthették üzleti kapcsolataikat.


 
Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte, hogy Szlovákia Magyarország első öt legnagyobb kereskedelmi partnere közé tartozik. Az ország szempontjából fontos a kereskedőházak missziója, akkor erősödhet a magyar gazdaság, ha a Föld számos pontján, de főként Európában jelen lehetnek a magyar vállalkozások. Az erős magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok haszna pedig megkérdőjelezhetetlen - fogalmazott a kormánymegbízott.
 
Dr. Szerencsés László, a KEMKIK elnöke elmondta, Komárom-Esztergom megye Magyarország gazdaságának egyik éllovasa, megyénk számos mutatóban az ország első három megyéje között teljesít. Megyénkben az országos átlagot meghaladó mértékben nőtt a bruttó átlagkereset, ezzel a megyék között a második helyet foglaljuk el, szintén második a megye az egy lakosra jutó beruházási érték tekintetében.
 
A megye gazdaságának erejét jórészt a feldolgozóipar adja, ennek szerkezete egy év alatt is jelentősen átalakult, már szinte a teljesítmény felét az autóipar eredményei teszik ki. A magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok élénkítésében valószínűleg jelentős fejlődést hoz majd az új Duna-híd Komáromnál, melynek alapkövét várhatóan még az idén elhelyezik.
 
Dr. Szerencsés László szólt arról is, hogy a kamara húszezernél több megyei vállalkozással áll kapcsolatban, elősegítik érdekeik érvényesülését, valamint segítik és fejlesztik a nemzetközi kapcsolatokat, és a vállalkozások exporttevékenységét.
 
A fórumon Maknics Zoltán innovációs referens bemutatta Komárom Esztergom megye gazdaságát és a kamara vállalkozássegítő munkáját, majd Dr. Kupcsok Lajos ismertette a Magyar - Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatásait, a magyar Kereskedőház dunaszerdahelyi, párkányi és kassai irodavezetői pedig beszámoltak az általuk végzett munkáról.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik