Gazdaság

2016.01.02. 18:44

Kifogástalan pezsgővel búcsúzhattak az óévtől a magyarok

Minden szempontból megfelelnek az előírásoknak a magyarországi üzletek polcain található száraz pezsgők minősége – állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta csapata.

V.E.

A terméktesztek szerint kitűnő pezsgőkkel köszönthették az újévet a vásárlók.

  

A hivatal Szupermenta csapata még az ünnepek előtti hetekben a meglehetősen széles piaci kínálatból 30 terméket választottak ki: a választási szokásokat figyelembe véve fele-fele arányban ellenőriztek hazai és külföldi 0,75 literes száraz pezsgőket.
    
Számos vizsgálatnak vetették alá a pezsgőket. Ellenőrizték az italok sűrűségét, tényleges- és összes alkoholtartalmát, hamu és cukortartalmát, valamint ólom-,réz-és vastartalmát, mérték a növényvédő - szer maradékot is.  Megnyugtató, hogy a pezsgők beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden esetben megfeleltek a szigorú előírásoknak.  A részletes laboratóriumi vizsgálatok két teljes hétig tartottak.
    
Az italok jelölését, címkéit is ellenőrizték. Ezen a téren azért akadtak pontatlanságok: a vizsgált 30 termék közül 17 esetben találtak a hivatal munkatársai hiányosságokat. A külföldi pezsgőknél jellemző hiba, hogy a magyar szövegű  címke helytelenül tartalmazza a termék-, illetve a cukor kategóriát. E hiányosságok miatt a  gyártókat, illetve a forgalmazókat figyelmezetésben részesítette a hatóság.
 
Az úgynevezett kedveltségi teszt során külön-külön értékelték a magyar és a külföldi gyártású pezsgőket a kóstolók: pontozták az italok színét, tisztaságát, gyöngyözését, illatát, valamint az ízét, és  a zamatát is. A laikus és a szakértői bírák rangsorán a hazai pezsgők között a  Sauska Tokaji, míg a külföldi pezsgők közül az osztrák Schlumberger Gold Trocken került az élre.
 
A vizsgálatok részletes eredményét bárki megtekintheti a NÉHIB Szupermenta honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!