Gazdaság

2014.03.14. 14:21

Megújuló energiával fog működni a Vértesi Erőmű

Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. néven, 5,2 milliárdos tőkével új társaság jött létre a Vértesi Erőmű további hasznosítására – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Bokodon.

Veizer Tamás

A Magyar Villamos Művek a szerdai közgyűlésén döntött a Vértesi Erőmű Zrt. fejlesztési terveiről. A részletekről csütörtökön tartottak tájékoztatót az erőmű bokodi székházában Németh Lászlóné nemzetfejlesztési miniszter, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, Nagy Sándor, a MVM Zrt. vezérigazgató-helyettese, Kovács András Zoltán, a Vértesi Erőmű Zrt. vezérigazgatója és Takács Károly, Oroszlány polgármestere jelenlétében.

Kovács András Zoltán elmondta: a Vértes Erőmű 2011-ben került ki a csődközeli helyzetből, akkor sikerült a céget konszolidálni a határozott tulajdonosi és és iparirányítási intézkedéseknek köszönhetően. Az erőmű feladata az MVM döntése értelmében a térség, Oroszlány és Bokod ellátása, a munkahelyek megőrzése. 

Németh Lászlóné miniszter szerint nehéz helyzetben lévő erőművet vett át 2010-ben az MVM új mendzsmentje és az energiapolitikáért felelős kormányzat. A Vértesi Erőmű jövője érdekében azonnali döntésekre volt szükség: kezdeményezni kellett a csődeljárást, komoly tárgyalásokat folytatni és megegyezni a szállítókkal, beszállítókkal, és tulajdonosi kölcsönt felvenni. A gyors intézkedéseken a térség legnagyobb munkáltatójának a jövője múlott. Kidolgozták az reorganizációs tervet, átalakították az előnytelen áramvásárlási szerződéseket. Ezek révén alakult ki az a helyzet, hogy a Magyar Villamos Művek a szerdai közgyűlésen meghozhatta a térségben élők számára kedvező döntést – hangsúlyozta a miniszterasszony.

A döntés értelmében 5,2 milliárdos tőkével új céget hoznak létre Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. néven, 2018-ig elvégzik a bányaterület rekultivációját. A felújított és továbbműködő erőmű továbbra is a munkalehetőséget biztosít a dolgozóknak, a munkáját senki sem veszíti el. A megújuló energia felhasználásával működő erőmű a szerződés értelmében 2020-ig ellátja Oroszlány és Bokod melegvízzel, távhővel.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott elmondta: az előző Orbán-kormány idején is csődközeli állapotban vették át a Vértesi Erőművet, de a kéntelenítő megépítésével, két blokk megújításával és gazdasági intézkedésekkel akkor is sikerült stabilizálni a cég helyzetét. Most hasonló helyzetben kellett talpra állítani a Vértesi Erőművet. 

Nagy Sándor, az MVM vezérigazgató-helyettese elmondta: a szerdai közgyűlés egy hosszú elemző folyamat végén, 18 lehetőséget megvizsgálva hozta meg a döntést a projekttársaság létrehozásáról, az erőmű két blokkjának felújításáról, ami a 60 éves szakmakultúra továbbélését, a technológia és infrastruktúra további hasznosítását jelenti. Hozzátette: a megújuló energián alapuló új technológia bázisa lehet a Vértesi Erőmű, és a munkát mielőbb el kell kezdeni.

Az Oroszlányi Erőműfejlesztő feladata az átalakítás

Az ország egyetlen mélyművelésű bányájában, Márkushegyen jelenleg 520-an dolgoznak: a bánya termelésének fokozatos leállásával e dolgozók végzik majd a bányaterületek rekultivációját 2018-ig. Az erőmű 420 helybeliek ad megélhetést, számukra a két blokk korszerűsítésével, a megújuló energia hasznosításával működő erőműben is lesz munkájuk – tudtuk meg Kovács András Zoltántól, a Vértesi Erőmű Zrt. vezérigazgatójától. A kazánok fűtéséhez jelenleg 30 százalékban használnak biomasszát, hetven százalékban szenet. Az erőműben 2015 végéig tudnak vegyes biomasszával fűteni. Az 5,2 milliárdos tőkével megalakuló Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. feladata lesz az átalakítás finanszírozása.


Veizer Tamás Az Oroszlányi Erőműfejlesztő feladata az átalakítás Az ország egyetlen mélyművelésű bányájában, Márkushegyen jelenleg 520-an dolgoznak: a bánya termelésének fokozatos leállásával e dolgozók végzik majd a bányaterületek rekultivációját 2018-ig. Az erőmű 420 helybeliek ad megélhetést, számukra a két blokk korszerűsítésével, a megújuló energia hasznosításával működő erőműben is lesz munkájuk – tudtuk meg Kovács András Zoltántól, a Vértesi Erőmű Zrt. vezérigazgatójától. A kazánok fűtéséhez jelenleg 30 százalékban használnak biomasszát, hetven százalékban szenet. Az erőműben 2015 végéig tudnak vegyes biomasszával fűteni. Az 5,2 milliárdos tőkével megalakuló Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. feladata lesz az átalakítás finanszírozása.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!